Sve više građana koristi eUpravu, godišnje do 750 hiljada zahteva za dokumenta

Vesti 10. jun 202217:42 1 komentar

U više od 80 policijskih stanica, na preko 130 šaltera MUPa Srbije, za 11 godina otkako postoje elektronske usluge, zakazano je više od 2 miliona termina za izdavanje pasoša illi ličnih karata. To pokazuje statistika MUP-a Srbije, koja kaže i da se za lična dokumenta godišnje dostavi i do 750 hiljada elektronskih zahteva.

„Ja sam vadio pasoš, za dete potvrdu za vrtić i digitalni sertifikat. Ušteda vremena generalo ali u tom smislu redovi ispred, vi kada odete tamo ranije bez obzira što vam je zakazan termin vi morate svejedno da čekate. Vi nikad ne dođete iako ste zakazani u jedan termin, tamo provedete pola sata, sat. Pozitivno je to što sve na jedan klik možete da završite“.

„Evo sada bukvalno u julu mi ističe vozačka, tako da sam videla da sada i to mogu preko eUprave da zakažem i da preuzmem, to jest čak će da mi pošalju na adresu tako da je to sledeća stvar koju planiram da uradim…“

„Mislim da je prava stvar, da je dobro. Olakšava nam celu proceduru da dođemo do tih dokumenata koji nam trebaju“.

„Ja te elektronske usluge, nažalost ne koristim“.

Zamena vozačke dozvole, izdavanje uverenja o nekažnjavanju, prijava boravka stranca i zakazivanje termina za kvalifikovani elektronski sertifikat na ličnoj karti sa čipom, samo su neke od usluga na portalu eUprava. Ulazak u sezonu godišnjih odmora u prvi plan stavlja i pasoš. U MUP-u kažu da nema razloga za brigu.

„Konkretno za putni dokument tj pasoš zakaže se elektronski termin, plate se određene takse, naknade i troškovi putem sistema Plati. Građanin samo treba da se pojavi u zakazanom terminu i ne treba, sem starog pasoša, ništa da donosi zato što se sve pozadinske radnje, a to je izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu, radi elektronskim putem po službenoj dužnosti tako da procedura ta traje od dolaska građana na šalter 15 minuta“, kaže Slavko Josifović iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima MUP-a, godišnje stigne do 750 hiljada zahteva za lična dokumenta, čime se udvostručio broj onih koji elektronski zakazuju termin. Modernizacija javne uprave u Srbiji se godinama sprovodi uz podršku Evropske unije, a Martin Kleuke iz Delegacije EU objašnjava i zašto.

„Evropska unija je pre svega zajednica ideja i vrednosti. Osnovne vrednosti na kojima počiva EU od svog osnivanja do danas su dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, pravda i prava građana. Jedno od osnovnih prava građana koja stoje u središtu EU je i pravo na dobru administraciju, odnosno javnu upravu. Ovom idealu teži i Srbija, a EU je ponosna što može biti pouzdan partner u tom procesu, naročito od 2014. godine kada je Srbija po prvi put usvojila sveobuhvatnu Strategiju javne uprave. U proteklom periodu EU je podržala veliki broj projekata za unapređenje rada javne uprave i koncipiranje uprave kao servisa građana“, rekao je Kleuke, šef Operacije odsek II.

Unapređenje ovih usluga rezultat je reforme javne uprave koju Srbija godinama sprovodi uz finansijsku i svaku drugu podršku Evropske unije. Samo u poslednje tri godine 63 miliona evra direktne budzetske bespovratne pomoći, utrošeno je u razvoj, modernizaciju i digitalizaciju pružanja usluga, od čega građani imaju direktnu i opipljivu korist.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare