Sve više lažnih vesti u medijima: Kako im stati na put?

Vesti 24. sep 202315:07 9 komentara
Pixabay. com/ Engin_Akyurt

Prisustvo lažnih vesti u informacionom prostoru dovodi do stvaranja novih poslova, pored medijskih kuća i državnih organa, nazvanih "lovci na lažne vesti", čija je svrha da uklanjaju informacije koje nisu istinite i mogu prouzrokovati štetu, objavio je Demostat.

Dojče Vele tvrdi da će Holanđani ubuduće ručno brojati glasove posle izbora, zbog straha od ruskog upliva, a postoje spekulacije da je nemački kancelar Olaf Šolc meta napada evropskih desničarskih ekstremista širenjem lažnih vesti, navodi Demostat.

Direktor kompanije Epl Tim Kuk lično je pozvao vlade širom sveta da pokrenu javnu kampanju za borbu protiv „zla lažnih vesti“, koje znače uništavanje ljudskih umova.

On je rekao da je porast lažnih vesti uzrokovan „nemoralnim kompanijama koje su odlučile da privuku onlajn čitaoce po svaku cenu“.

Epidemija lažnih vesti, primetio je, predstavlja „veliki problem u većem delu sveta“ i zahteva delotvornu vladu i rad kompanija.

Kuk je pozvao na pokretanje kampanje i drugih sličnih inicijativa kako bi, kako je rekao, obrazovale javnost o pretnji od izmišljenih priča na internetu.

Dodatni problem, prema pisanju svetskih novinskih agencija, predstavlja finansijska situacija medija, koji ne mogu priuštiti da imaju jednog novinara u redakcijama koji će se baviti samo jednom temom, odnosno demistifikacijom pojma i fenomena lažnih vesti, navodi Demostat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare