Svečana akademija u Zvečanu: Radoičiću povelja, Vučić počasni građanin

Vesti 12. jul 202116:03 18 komentara
povelja
Kossev

Opština Zvečan danas je obeležila 30 godina od svog osnivanja i praznik Petrovdan. Povodom godišnjice, održana je i svečana akademija u Domu kulture „Trepča“, na kojoj su dodeljene mnogobrojne Petrovdanske povelje i zahvalnice za doprinos u razvoju Zvečana. Među dobitnicima našli su se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je od danas počasni građanin Zvečana, ali i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić – zbog „posebnih zasluga“.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji se takođe našao među dobitnicima jedne od povelja, javlja „Kossev“.

A pre nego što mu je uručena, Petković je u svečanoj sali opštine Zvečan dodelio čak 65 ugovora o radu gerentodomaćicama.

„Ovo je humana i značajna stvar, pre svega zato što na ovaj način smanjujemo nezaposlenost, pomažemo našim ženama, a istovremeno pomažemo i najstarijima, kojih ima i preko 400, a koji su sami i nisu u mogućnosti da brinu o sebi“, poručio je, dodajući da je tu Srbija da brine o njima.

Petković je objasnio da današnji ugovori imaju mogućnost produžavanja, a da se projekat realizuje u saradnji Kancelarije za KiM i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Obeležavanje jubileja opštine Zvečan zatim je nastavljeno Svečanom akademijom u Domu kulture „Trepča“, koja je započela projekcijom dokumentarnog filma o osnivanju, postojanju i napretku ove opštine. Potom se krenulo sa dodeljivanjem zahvalnica.

Svečanoj akademiji, osim direktora Kancelarije, prisustvovali su i vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, kao i Igor Simić, Slavko Simić, Zoran Mojsilović, Mirjana Nikolić i ostali zvaničnici.

Prva Petrovdanska povelja dodeljena je Eparhiji raško-prizrenskoj, a preuzeo ju je vladika Teodosije.

„Da sloga kuću gradi, ovde se to dobro vidi kada su u pitanju i eparhija, i žitelji i institucije, a i Kosovska Mitrovica koju ja ne mogu odvojiti od Zvečana. Poslednjih godina postigli smo značajne rezultate uz pomoć Kancelarije za KiM, Vlade Republike Srbije i svih naših prijatelja i ponosni smo na to“, kazao je vladika.

Vladika Teodosije je poručio da ovo nije sve, da „putujemo dalje za sve ono što je na korist narodu, za opstanak i za sve ono što treba da sačuvamo“.

Povelja je potom uručena i Petru Petkoviću, tj. Kancelariji za KiM.

„Danas sam na reveru poneo značku sa grbom opštine Zvečan, jer gde će drugo da bude Zvečan nego u srcu. Čast mi je i zadovoljstvo što sam na ovaj veliki praznik sa vama, kako bi zajedno obeležili 30 godina postojanja ove divne opštine. Nije opština poznata samo po tvrđavi na brdu Zvečan već i po brojnim tvrđavama satkanim u vašim dušama, tvrđavama slobodarskog duha, kojim branite vaš Zvečan još do vremena Nemanjića“, poručio je.

On je takođe dodao da „bez obzira što su se na zvečanskoj tvrđavi menjale zastave još od Osmanskog carstva, na kraju uvek je viorila srpska trobojka i vioriće se još mnogo vekova“.

Petrovdanske povelje za zasluge danas su takođe uručene i potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, doktoru Vukanu Jovanoviću, akademiku prof. dr Zoranu Krivokapiću kao i Opštini Stara Pazova.

Privremeni organ opštine Zvečan uručio je i posebne zahvalnice za doprinos u razvoju opštine.

Zahvalnice su uručene Domu Zdravlja u Zvečanu, direktoru Rajske Banje, Turističkoj organizaciji opštine, mladim sportistima, a novčanu nagradu od 15.000 dinara sa zahvalnicom dobili su najbolji đaci generacije iz četiri škole na području opštine Zvečan.

Najzad, za angažovanje na jačanju standarda opštine i građana, zbog pružanja podrške razvoju opštine Zvečan, a povodom praznika Petrovdana i jubileja opštine Zvečan, danas je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću pripala posebna povelja za počasnog građanina Zvečana.

Predsednikovu povelju danas je svečano preuzeo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je pročitao Vučićevo pismo upućeno kao zahvalnost za ovu nagradu.

„Za mene ova nagrada ima posebnu vrednost i težinu, kada dolaze kao potvrda onoga što činimo za naš narod gradeći Srbiju budućnsoti. Sve što gradimo na Kosovu i Metohiji su naš temelj za budućnost na ovim prostorima. Hvala vam braćo i sestre, a o danas i drage komšije, na tome što ste me učinili građaninom ponosnog i tvrdog Zvečana. Šta god govorili zli jezici, Kosovo i Metohija će kao i do sada, biti prva misao kada ujutru otvorim oči, i poslednja misao kada naveče sklopim oči. Dokle god se moja reč i volja budu uvažavali, sa Zvečana će se vijoriti samo zastava srpske trobojke, jer ako Zvečan nije Srbija – šta je onda Srbija“, navodi se u pismu srpskog predsednika.

Vučić je u pismu poručio da će se i dalje boriti svakoga dana, kao i do sada, i na svakom mestu za građane, za miran san svakog deteta na KiM.

„I za to da niz obraz našeg dragog Nikole Perića, nikada više zbog zlih ljudi ne poteče nijedna suza“ navodi se u pismu predsednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare