Svećlja: Barikade održava Goran Rakić u saradnji sa oružanim bandama

Vesti 20. dec 202220:27 3 komentara
Dželjalj Svečlja
N1

"Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije", oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, nakon današnjeg obraćanja lidera Srpske liste sa barikada, u kojem je još jednom izneo tri uslova za uklanjanje barikada, piše KoSSev.

Vest britanskog Gardijana koji prenosi izjavu kosovskog premijera – da Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“ naišla je na kritike srpskog državnog vrha kao i predstavnika Srpske liste sa Severa Kosova koji su je protumačili kao „pozive za likvidaciju Srba sa barikada“, piše KoSSev.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u video obraćanju sa barikada u Rudaru takođe kazao da Kurti „otvoreno predlaže ubijanje Srba“, te Prištini poručio da je „recept“ za uklanjanje barikada – „oslobodite uhapšene, povucite policiju sa Severa, uklonite spiskove i liste“.

Pročitajte još

„Jedini jezik koji znaju i trube je ubistvo, dok jedini jezik koji mi znamo je stabilnost, red i zakon, svima i bez razlike“, oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Svećlja je još jednom kazao da barikade održavaju „kriminalne i oružane bande“, poručivši ovog puta da to sa njima radi predsednik Srpske liste Goran Rakić.

„Sa našim partnerima ulažemo maksimalne napore da uklonimo barikade bez moguće eskalacije, a u međuvremenu oni naoružavaju bande unutar barikada“, dodao je Svećlja, bez navođenja ko su to „oni“.

Poručuje i da „oni“, takođe bez preciziranja, nemaju podršku Srba „u svojim krivičnim delima“, te da pokušavaju da ih „uplaše fikcijama o ubistvima i spiskovima za ubistva“.

Svećlja kaže da „sa kriminalom nema kompromisa“, te da sloboda kretanja „ne može biti uslovljena slobodom zločinaca koji su svojim terorističkim aktima ugrozili sve građane bez razlike“.

„Svako ko je na bilo koji način naneo štetu bezbednosti naše zemlje suočiće se sa pravdom“, naveo je u objavi na Fejsbuku.

Barikade na Severu Kosova koje su Srbi postavili na devet važnih saobraćajnica, ušle su u 11. dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Iako kosovski i međunarodni zvaničnici još od prvog dana pozivaju da se one uklone, pod barikadama i na barikadi u Rudaru juče je dočekan i Sveti Nikola. Blizu je i Božić, a na njihovo uklanjanje do tog praznika pozvao je sada nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

U međuvremenu Krizni štab sa Severa pozvao je na „najveći protest ikada“ i najavio njegovo održavanje za četvrtak u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare