Svećlja: Deo kriminalaca dolazi iz redova bivših pripadnika Kosovske policije

Vesti 07. dec 202218:11 6 komentara
Dželjalj Svečlja
N1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je na konferenciji povodom jučerašnjih incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu, a u čemu su ih sprečili lokalni Srbi, rekao da prvi podaci pokazuju da deo "kriminalaca dolazi iz redova bivših pripadnika kosovske policije".

Juče u popodnevnim časovima došlo je do pucnjave i eksplozija u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Kosovska policija je saopštila da su demonstranti demolirali prostorije opštinske izborne komisije, prenela je juče Koha.

Povezano:

Svečlja je juče rekao da su u Zubinom Potoku i severnom delu Kosovske Mitrovice pripadnici kosovske policije bili u pratnji članova Centralne izborne komisije, kako bi im pomogli u “funkcionalizaciji njihovih Kancelarija u ove dve opštine” u okviru priprema za vanredne lokalne izbore 18. decembra, preneo je Kossev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao juče da je kosovski premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima „kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora“.

Govoreći danas o jučerašnjim događajima, Svećlja je izjavio da su „kriminalne bande su ometale jedan od najvažnijih, demokratskih procesa u jednoj demokratskoj zemlji, kroz teroristicke metode“. Ove grupe koje podržava i usmerava Srbija još jednom su dokazale da su protiv fundamentalnog prava građana ovih opština da odlučuju i biraju svoje lokalne lidere“, naveo je.

Prilikom ovog „napada korišćene su šok bombe, ručne granate i vatreno oružje“, dodao je.

„Policija je u saradnji sa specijalnim tužilaštvom ovaj slučaj okarakterisala kao ugrožavanje ustavnog poretka, podsticanje na terorističke akte, izvršenje terorističkih akata, postavljanje požara i neovlašćeno posedovanje oružja. Policija i Specijalno tužilaštvo čine sve da svi kriminalci umešani u ovaj teroristički napad na naše institucije budu privedeni pravdi. Imamo prve podatke prikupljene sa terena, od organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi, koji govore da neki od ovih kriminalaca dolaze iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“, rekao je Svećlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare