Svečlja: Grupe maskiranih ljudi iz Srbije pucale na policijske službenike

Vesti 01. avg 202220:43 > 20:4844 komentara
YouTube/ screenshot / kosovo online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da su barikade uklonjene i da su otvoreni Jarinje i Brnjak, a da su "grupe maskiranih ljudi, dugim puškama, predvođene Beogradom i koje dolaze iz Srbije, napale građane Kosova, a danas su pucale i na policijske službenike sa ciljem da ih ubiju".

On je rekao da su barikade, kako je naveo, „srpske nelegalne strukture postavile sinoć 15 minuta nakon što se oglasila sirena za uzbunu“ na devet različitih lokacija na severu Kosova.

Pročitajte još:

„Sloboda kretanja je potpuna i granični prelazi Jarinje i Bernjak su otvoreni za građane. Grupe maskiranih ljudi, dugim puškama, predvođene Beogradom i koje dolaze iz Srbije, napale su građane Kosova, a danas su pucale i na policijske službenike sa ciljem da ih ubiju. Ovi napadi su se dugo pripremali i ove pripreme su kulminirale sastancima u Beogradu i Raškoj“, naveo je Svečlja, prenosi RTK.

Dodao i da ovakvi napadi ne doprinose stabilnosti Kosova i regiona jer je, kako je istakao, Vlada donela dve odluke poštujući domaće i međunarodne zakone.

„Kao što smo sinoć obećali, kao Vlada Republike Kosovo, uklanjanjem barikada i obezbeđenjem slobode kretanja našim građanima, pomerili smo sprovođenje odluka za 1. septembar 2022. godine, kako bismo održali stabilnost u zemlji i regionu“, dodao je Svečlja.

Izneo je detalje i o napadima na građane albanske nacionalnosti u Severnoj Mitrovici i o sajber napadima sa kojima su se suočili zvanični sajtovi Vlade i institucije Kosova.

„Stvaranje panike, izazivanje opšte opasnosti, kretanje naoružanih i maskiranih lica unutar zemlje, brutalno premlaćivanje naših građana kao i pokušaj ubistva naših policajaca su neprihvatljivi postupci i u tom pogledu će svakako biti sprovedena istraga. Korišćenje ovakvih kriminalnih grupa za destabilizaciju zemlje od strane Srba ne ugrožava samo našu zemlju, a to postaje još ozbiljnije kada Srbija, koja kroz takve grupe želi da ostvari svoje ciljeve, dobije punu i već javnu podršku Moskve“, naveo je Svečlja.

Komentari

Vaš komentar