Svečlja: Na Kosovu povređeno 11 osoba, oštećeni automobili

Vesti 01. avg 202215:025 komentara
Kosovo
REUTERS/Fatos Bytyci

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je u sinoćnjim događajima na severu Kosova povređeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane "nelegalnih oružanih kriminalnih struktura".

Povezane vesti

Kazao je i da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi da uveri građane Kosova, kao i građane susedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zameniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

„Radimo sa agencijama za sprovođenje zakona na uspehu ovog procesa. Uveravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije“, rekao je Svečlja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Svečljom, premijer Aljbin Kurti je izjavio da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primena odluka Vlade biti odložena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na severu.

„U trenutku kada se uklone barikade na severu i uspostavi puna sloboda kretanja, primena dve odluke Vlade odlaže se za 1. septembar 2022. Na severu ima devet barikada i očekujemo da sve budu uklonjene danas tokom dana“, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom.

Kurti je naveo da se odluke Vlade Kosova nikada ne donose na osnovu nacionalnog identiteta.

„Nasilje se neće tolerisati, prekršioci će biti kažnjeni po sili zakona“, rekao je on.

Kosovski premijer je zahvalio američkom ambasadoru Džefu Hoveniju i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu na otvorenoj komunikaciji i njihovoj ulozi.

„Posebno cenim posvećenost američkog ambasadora, koji je, zabrinut kao i mi, sinoć mnogo doprineo ublažavanju situacije, uvek podržavajući našu državu i vladu, naše odluke i stavove“, rekao je Kurti.

Dodao je da razume zabrinutost evropskih i američkih faktora zbog, kako je rekao, negativnog efekta kampanje dezinformacija na dve odluke, pa su izrazili spremnost da odlože njihovu primenu za 1. septembar čim barikade budu uklonjene.

„Pozivamo međunarodni faktor, EU i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na severu Kosova koje podstiče i finansira Beograd“, rekao je Kurti.

Podsećamo, na severu Kosova uklonjene su danas barikade sa svih puteva, kako bi se omogućio saobraćaj, ali kako javlja reporter N1, prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni. Barikade su juče postavili Srbi uoči početka primene odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Nakon pritisaka iz međunarodne zajednice, Vlada Kosova je noćas pristala da odloži primenu tih mera za 30 dana. Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je jutros da će mere reciprociteta prestati da se primenjuju čim se uklone sve barikade.

Komentari

Vaš komentar