Svećlja: Protest na Jarinju – srpsko-ruski hibridni rat protiv Kosova

Vesti 18. dec 202221:12 26 komentara
N1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova protest na Jarinju okarakterisao je kao „epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Republike Kosovo“.

„Isti nedržavni akteri, koje su koristili i beogradski i moskovski režim, koje je predstavljao Damnjan Knežević (saradnik zloglasne ruske paravojne organizacije Vagner), učeni su da provale kroz ovaj granični prelaz“, tvrdi Dželjalj Svećlja.

Povezane vesti

Navodi da su na Kosovo poslednjih dana ušli, kako opisuje, i drugi državni i nedržavni akteri ove dve zemlje, koji su još uvek tu.

Svećlja njih opisuje kao „jedine snage“ koje su od Drugog svetskog rata, „rasplamsale ratove u Evropi“.

„Maskirani i zabarikadirani naoružani ljudi na ulicama, uz podršku ruskog špijunskog centra koji se nalazi u Nišu, u Srbiji, pokušavaju da potkopaju naš suverenitet, podstičući agresivne provokacije kako bi skrenuli pažnju sa agresije u Ukrajini, gde, kako se vidi, Putin gubi rat. Nastavićemo da razotkrivamo rusko-srpsku nameru, insistirajući da ni na koji način ne podlegnemo velikoj obmani koju Srbija i Rusija pokušavaju da učine delom evropske civilizacije“, poručio je Svećlja, prenosi KoSSev.

Svećlja osim ovog posla, kako sam kaže, ima još jedan: Da uveri sve građane da je Kosovska policija sposobna i ima „sve potrebne kapacitete da se nosi sa ovim kriminalnim strukturama“.

„I da mi vršimo sve neophodne procene na najefikasniji način i u pravo vreme za to“, naveo je Svećlja.

„Naša jedina svrha je da obezbedimo bezbedno okruženje za sve građane bez razlike, da obezbedimo slobodno kretanje za sve i da se borimo protiv kriminalnih grupa bez razlike, za dobrobit svih građana i u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše republike“, dodao je.

Oko 200 Srba danas je pod vođstvom desno orjentisanih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u nameri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima Kfora uruče zahtev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namera nisu uspeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prelaz.

Sa druge strane su se rasporedile američke jedinice Kfora, razvukavši i bodljikavu žicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare