Kosovski ministar: Radoičić najverovatnije na VMA sa ostalim ranjenicima

Vesti 26. sep 202319:48 61 komentara
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da su Srbi koji su se sukobili sa policijom "planirali da destabilizuju Sever, a zatim da proglase autonomiju kod reke Ibar".

Svećlja je intervjuu za „Euronews Albania“, rekao da je grupu „po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ predvodio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Prema njegovim rečima, pronađeno oružje bilo je dovoljno za vojsku od 200 ljudi, piše Koha, prenosi KoSSev.

N1

„Govori se o 200 potencijalno regrutovanih ljudi koji bi bili deo ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije od linije reke Ibar i da napadima spreče kosovsku policiju da slobodno deluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo“, rekao je Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da se akcija nastavlja i da je policija Kosova pronašla i druge kamione i buldožere sa oružjem.

„Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protivtenkovskih mina, više protivpešadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz magacina Srbije“, rekao je Svećlja.

Reuters/ Florion Goga

Prema njegovim rečima, težak teren i otvaranje novih puteva na granici uslovili su da grupa, kamuflirajući se kao osoblje KFOR-a, donese oružje na Kosovo.

Kako Kallxo prenosi u više članaka, Svećlja navodi da je „sprečen izuzetno opasan scenario“, te da je Radoičić „po svoj prilici u bolnici“, kao i to je incident u Banjskoj „neka vrsta akcije koju je Putin imao 2014. godine u Donbasu“.

Svećlja je rekao da se Radoičić „po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu“, prenosi Kallxo.

Xhelal Sveçla/Kosovska policija

„Da, Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice sa Kosovom“, rekao je on u intervjuu za Euronews.

On je ponovio da će „tražiti da oni koji su učestvovali u sukobu sa policijom Kosova, povređeni ili nepovređeni, budu predati kosovskim organima“.

Kossev

Svećlja je rekao da je oružje koje su pronašli vredno pet miliona evra, dodajući da se traga za drugim oružjem, prenosi KlanKosova.

On je dalje podvukao da je oružje proizvodnje 2021. i 2022. godine.

„Juče smo prikazali deo zaplenjenog naoružanja. Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90. godina. Vrednost celokupnog oružja je oko pet miliona evra“, rekao je on.

U Kosovskoj Mitrovici danas se pale sveće za trojicu muškaraca koji su poginuli u sukobu sa policijom Kosova.

Pojavila se i porodica dvojice ubijenih Srba iz Zvečana, kao i mnogi građani iz ovog mesta.

Pogledajte još:

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare