Svećlja: Situacija na severu Kosova napeta, ali je pod kontrolom

Dželjalj Svečlja
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je da je situacija na severu Kosova napeta, ali da se može upravljati institucijama i uz koordinaciju sa međunarodnim sigurnosnim institucijama kao što su Euleks i Kfor.

Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da situacija nije napeta zbog odluka Vlade, već zbog nezadovoljstva „ekstremističkih kriminalnih struktura na severu“.

Kako je rekao, od dolaska na vlast insistirano je na vladavini zakona na severu.

„Tamo smo se izuzetno uspešno borili protiv šverca na čemu su nam čestitali naši saveznici i to je jedan od razloga, a drugi su predlozi sporazuma koji su neprihvatljivi za Srbiju i ove ekstremističke grupe koje se koriste za stvaranje javnog mnjenja i za druge namere“, rekao je Svećlja.

Po njegovim rečima, registarske tablice su izgovor.

„Otpor tih grupa je ponekad bio oružan, zna se da je za to vreme bilo 11 napada na kosovske policajce, a ponekad je su bile maskirane političkim motivima, za koje su naloge dobili direktno iz Beograda“, kazao je Svećlja.

Dodao je da se ostavke policajaca na severu Kosova još razmatraju.

„Ostavke policije na Severu još uvek su u fazi razmatranja. Čim ovaj postupak bude okončan, biće raspisan konkurs za prijem novih policajaca“, rekao je Svećlja.