Svedočila dva zaposlena u slučaju pogibije radnika u namenskoj u Lučanima

Vesti 15. jun 202217:47 > 18:02 9 komentara
N1

Suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Nakon što je prvooptuženi Radoš Milovanović preminuo u aprilu ove godine, sudski proces je nastavljen protiv ostale dvojice optuženih - Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Nakon eksplozije baruta u julu 2017. godine stradali su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Na današnjem ročištu svedočili su Petar Janićijević i Velibor Marinković, radnici fabrike MB Namenska koje je predložila odbrana okrivljenih.

Svedok Petar Janićijević je rekao da su radili često u majicama i da ih niko nije opominjao. Rekao je da su burad sa barutom bila teška i da ni on nije mogao sam da podigne bure, jer ona nisu imala ručke.

(Sa suđenja izveštava Nenad Božović)

Janićijević je rekao da je u priručnom magacinu bilo više od dve tone baruta. A podsećanja radi, najveća dozvoljena količina je 450 kilograma.

Povezano:

Svedok Velibor Marinković, referent za zaštitu na radu i bezbednost od požara, na današnje suđenje je dovezen iz pritvora u pratnji policije.
On je rekao da je video požar, ali nije mogao da definiše koliko njih, kao ni kakav je bio zvuk. Rekao je da je iz svog malinjaka biciklom krenuo kako bi što brže stigao do mesta događaja. Napomenuo je i da je on pozvao okrivljenog Tomu Stojića i javio mu za incident.

„Danas smo čuli ponovljena svedočenja zaposlenih koji opet tvrde da je u objektu, koji i nije smeo da se koristi jer nije imao upotrebnu dozvolu,  bilo pet puta više baruta nego što je bilo naznačeno da sme da se koristi. Nije bilo table i nije smelo da se koristi uopšte“, kazao je Vladimir Todorić, punomoćnik i naglasio da je se sudski proces nakon smrti Radoša Milovanića znatno ubrzao.

Postupajući sudija Ljubiša Tomićević je usvojio sve predloge za saslušanje svedoka koje su predložili tužilac i advokatski tim oštećenih. Takođe, saslušaće se veštaci i lekari sa VMA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare