Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Oteli me i tukli pripadnici OVK

Vesti 20. sep 202117:10 1 komentar

Ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama, danas je u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu počeo dokazni postupak Specijalizovanog tužilaštva u procesu koji vodi protiv jednog od nekadašnjih lidera OVK Saljiha Mustafe. Optuženi je u popodnevnom delu suđenja opet odbio da učestvuje u procesu, jer je pogrešno mislio da će morati da odgovara na eventualna pitanja, što ne želi. Suđenje se nastavlja sutra, za kada je i Mustafi "naređeno" da dođe u sudnicu zbog dogovora oko njegovog budućeg prisustva. Detalje iz Haga donosi evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Prvi svedok izašao je pred sudsko veće u Hagu. Time je počeo dokazni postupak na istorijskom suđenju koji Specijalizovana veća Kosova i specijalizovano tužilaštvo vode protiv nekog pripadnika OVK.

Povezane vesti

On je prepričavao kako su ga presreli nepoznati uniformisani pripadnici OVK i sa kesom na glavi odveli u Zlaš. Potom je, uz više prekida zbog odlaska na zatvorenu sednicu, svedok opisao kako su ga tukli i kakve je povrede imao.

„Ne znam kako su me tukli. Mogu vam reći da sam dva, tri puta izgubio svest. Udarali su me drvenim predmetima, palicom, šutirali su me. Slomili su mi prst, zube… Imao sam povredu glave, da sam morao da budem i operisan… Nista mi nisu rekli, ali su me optužili da sarađujem sa Srbima. Ja sam tada bio siromašan čovek, prodavao sam drva i naravno da sam razgovarao sa Srbima, jer sam pokusavao da zaradim da prehranim proidicu. Razgovarao sma saa svima“, rekao je zaštićeni svedok.

Prvi svedok tužilaštva, čije saslušanje je planirano da traje sedam sati, prepoznao je Slajiha Mustafu, kao osobu koja mu je uperila pištolj u glavu, navodeći da je bio „glavni“ u Zlašu, ali nije objasnio na o osnovu čega to tvrdi. Odbio je i ime da mu izgovori

Tužilac Džek Smit: „To lice koje je imalo revolver, ko je to?”

Zaštićeni svedok: „To je bio optuženi.“

Tužilac Džek Smit: „Možete li nam reci kako se zove?“

Zaštićeni svedok: „To je lice zbog koga sam danas ovde. Ne želim da izgovaram njegovo ime. To je optuženi u ovom predmetu”.

Suđenje Saljihu Mustafi prvo je suđenje u takozvanom Haškom sudu za OVK.

Tužilaštvo ga tereti za ratne zločine počinjene protiv šest civila, počinjene u selu Zlaš nedaleko od Prištine u aprilu 1999. godine.

Sve žrtve su kosovski albanci. Tužilaštvo je najavilo da će ispitati 16 svedoka, od kojih će njih 12 svedočiti pod zaštitnim merama, jer se plaše odmazde.

U uvodnim rečima tužilatvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare