Svetski dan televizije: Moć da oblikuje budućnost na bolje, treba da bude dostupna svima

Vesti 21. nov 202318:03 0 komentara

Svetski dan televizije obeležava se širom sveta 21. novembra kako bi nas sve podsetio na globalnu moć tog medija. Deo godišnje inicijative Ujedinjenih nacija je i poluminutni video koji se širom sveta, ovom prilikom, emituje u etru i onlajn.

Fokus ovogodišnjeg obeležavanja je dostupnost i posvećenost televizije da bude dostupna svima. Iako je televizija raspoloživa u svakom trenutku, bilo gde i na svim uređajima, trebalo bi da bude podjednako dostupna svima, bez obzira da li imaju problema sa vidom ili sluhom. Posvećenost većoj inkluziji neophodna je ne samo za programske, već i za promotivne sadržaje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro 20 odsto svetske populacije živi sa oštećenjem sluha, a najmanje 29 odsto pati od kratkovidosti ili dalekovidosti.

Svetski dan televizije je važna prilika da se podigne svest o društvenoj inkluziji i pokaže u kojoj meri su TV kompanije i oglašivači spremni da doprinesu i posvete se još pristupačnijem medijskom pejzažu u kojem će svi imati jednak pristup istim uslugama, iskustvima, informacijama i zabavi.

„Oglašavanje i medijska industrija imaju moć i obavezu da omoguće svim ljudima pristup programu, uključujući reklame koje utiču na njihov izbor. Vreme je da udružimo snage za rast i za dobrobit svih“, istakla je Taide Guajardo, direktorka marketinga kompanije P&G za Evropu.

„TV ima moć da oblikuje budućnost na bolje. Televizijske kuće imaju jedinstvenu priliku da angažuju publiku koja je do sada bila isključena. Proširujući pristup ne samo programskom sadržaju, već i reklamama, možemo osigurati da TV ostane zaista medij dostupan za sve. Kao strukovno udruženje, egta će odigrati svoju ulogu u omogućavanju ove pozitivne promene podržavajući TV kompanije koje idu ka inkluzivnijoj i pristupačnijoj medijskoj industriji“, ističe Keti Roberfroid, direktorka udruženja egta .

„Televizija je oduvek bila važno sredstvo za podizanje svesti o problemima naših zajednica i naše planete. Na Svetski dan televizije slavimo ulogu televizije u ujedinjenju globalne zajednice. Toplo pozdravljamo ovogodišnji fokus na važnosti da televizija bude dostupna svima. Pristupačnost je ključna garancija da televizija može da obrazuje i poveže sve, ne izostavljajući nikoga“, kaže Šeri Aldis, direktorka UNRIC-a.

Rezolucijom 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije. Tog dana u sedištu UN održan je prvi Svetski televizijski forum na kojem su medijske ličnosti govorile o porastu uticaja televizije na moderno društvo i potrebi veće međusobne saradnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!