Svetski dan životne sredine: Srbija jasno odabrala evropske ekološke standarde

Vesti 05. jun 202213:31 8 komentara
Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Srbija je otvaranjem klastera 4, u kojoj su poglavlja 27 i 15 koja se tiču ekologije i energetike, jasno odabrala put evropskih standarda u domenu zaštite životne sredine, a Evropska unija, sa najvišim ekološkim standarima na svetu, pomoći će Srbiji da ih dostigne, rečeno je na manifestaciji kojom se obeležava Svetski dan životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je, na manifestaciji u Donjem gradu Kalemegdana, da se u većini lokalnih samouprava u Srbiji rade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Povezane vesti

Radi se paralelno i na procesima upravljanja čvrstim otpadom, a početkom nedelje u Sremskoj Mitrovici otvorili smo regionalni reciklažni centar, rekla je Vujović, koja je podsetila da je do sada očišćeno oko 500 divljih deponija.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović podsetila je da je formiranjem Vlade Srbije 2020. godine dogovoreno da tri ministarstva – „tri E – ekologija, evropske integracije i energetika“, rade zajedno kako bi se koristili fondovi EU za zelenu i energetsku tranziciju.

U finansijskom programu za period od 2021. do 2027. godine IPA 3 42 odsto je namenjeno projektima koji se tuću ekološke i energetske tranzicije i zato nam je potrebna koordinacija kako bi taj novac iskoristili na efikasan način, da bismo poboljšali kvalitet života ljudi, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da nema uspeha u ostvarenju tog cilja ako nema politčke volje, finansijskih sredstava, iz budžeta i međunarodnih fondova, ali ključna je želja građana i privrede da se tome pridruže.

Joksimović je podsetila i da je Srbija 2019. godine bila među prvim zemljama koja se pridružila Ciljevima održivog razvoja i dala svoje projekcija za smanjenje gasova staklene bašte, ukazujući da se taj proces shvata kao deo približavanja evroskim standardima, a ne paralelan ili dupli posao.

Žiofre: EU ima najviše ekološke standarde na svetu – želimo da to Srbija dostigne

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da svake sekunde nestane šume koliko iznose tri fudbalska stadiona, a zagađenja utiču na ceo ekosistem i donose nestanak biodiverziteta.

Unija ima najviše ekološke standarde na svetu i želimo da Srbija dostigne taj niovu, a sremni smo da joj u tome pomognemo na svaki način, rekao je Žiofre, koji je naveo da se raduje da se taj posao nastavi sa formiranjem nove Vlade Srbije.

Sve to, izmena zakona, pravila, novac neće biti divoljno, ako se ne promeni svest građana, dodao je Žiofre.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ukazala je da brojne krize sa kojima se svet suočava, od pandemije do ukrajinske krize, neće dobiti rešenje ako se ne vodi računa i o životnoj sredini.

Svet emituje 60 milijardi tona ugljen-dioksida godišnje, Srbija 58 miliona tona, predočila je ona i navela da se mora smanjivati količine štetnih gasova.

Promena tehnolgija, proizvodnje, potrošnje, kako se grejemo, hladimo, rekla je Mihajlović i istakla da je u klasteru 4, pored poglavlja o životnoj sredini 27, je i poglavlje 15 koje se bavi energetikom i Srbija će ispuniti obeveze uz poštovanje životne sredine.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Anas Karman ukazao je da se Srbija nalazi u regionu koji je posebno podložan klimatskim promenama, pa će suše i toplotni talasi biti sve češći u narednom periodu.

Podsećajući na Ciljeve održivog razvoja, Karman je izrazio nadu da će zajedničkim aktivnostima vlasti, privrede, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija doprineti njihovom ispunjenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare