Svi u vlasti ćute o Gašiću, pa i tužilaštvo, da li će biti potrebna Jovanjica 3?

Vesti 25. jul 202219:11 > 19:2038 komentara

Ni četiri dana nakon što je novinarka Jelena Zorić iznela tvrdnje da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio u kontaktu sa prvooptuženim u slučaju Jovanjica - Predragom Koluvijom, nema nikakve reakcije državnih organa.

Saznanja koja je iznela Jelena Zorić pretvorila su se isključivo u priču o predsednikovom bratu, a deo koji se odnosi na povezanost prvog čoveka BIA-e sa Predragom Koluvijom potpuno se ignoriše i u tužilaštvu i u većini medija.

Veo tajni o učešću pripadnika bezbednosnih struktura u pomaganju Predragu Koluviji trebalo bi da, makar delimično, skine sudski predmet Jovanjica 2 u okviru kojeg se vodi postupak protiv šest pripadnika različitih bezbednosnih struktura. Više od godinu dana se ovaj slučaj sveo na isti novinski naslov „Ročište za Jovanjicu 2 je odloženo“.

Povezano:

„To su državni službenici za koje se osnovano sumnja i koji su optuženi, dakle optuženi pred srpskim sudom da su učestvovali u nečemu što je proizvodnja, distribucija i prodaja narkotika“, navodi Slobodan Georgiev, urednik NewsMax Adria.

Među optuženim službenicima su po jedan pripadnik Vojno-obaveštajne agencije i MUP-a, dva Uprave kriminalističke policije i dvojica Bezbednosno informativne agencije.

Saznanja da je duže od godinu dana i prvi čovek BIA-e Bratislav Gašić bio u telefonskoj komunikaciji sa Koluvijom iznela je novinarka Jelena Zorić. Predsednik Vučić na to nije reagovao.

„Pa mogao je barem da se iznenadi, da kaže kako je zblanut barem da čuje da su njegovi najbliži saradnici iz bezbednosnih službi, iz ministarstva radili nešto što ima veze s kriminalom“, navodi Georgiev i dodaje: „Ako je Koluvija proizvodio industrijsku marihuanu kao što vlast sad hoće da prikaže i da sruši taj slučaj, dakle ako nema dela, ako on uopšte nije proizvodio drogu, pa zašto je onda sramota videti se s njim, zašto je onda strašno ako ste se s njim čuli telefonom“.

Način na koji je državni vrh reagovao na izneta saznanja o Predragu Koluviji, Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku vidi kao skretanje pažnje sa navoda o umešanosti bezbednosnih službi u slučaj Jovanjica.

„Iz presretane komunikacije jedan od pripadnika službe bezbednosti je rekao Koluviji da on radi zdravu sistemsku priču, što znači da je on imao podršku iz države, uključujući tu i direktora BIA-e. Zapravo mislim da Jovanjica 1 i Jovanjica 2, koja se bavi pripadnicima bezbednosnih službi, meni tu nedostaje Jovanjica 3“, navodi Elek.

Taj slučaj bi, kaže, trebalo da ispita Koluvijine veze u državnom vrhu.

„Ono što je posebno opasno jeste to da je dodatno otežano da se istražuje kako BIA radi. Na primer, direktor BIA-e je 2018. godine dobio dodatna neka ovlašćenja da van konkursa i diskreciono zapošljava ljude. Jako malo informacija ima u javnosti“, ocenjuje Elek.

Teško je poverovati da su službenici nešto radili bez saznanja nadređenih, zaključuje Bojan Elek.

Komentari

Vaš komentar