Svi Vučićevi „odlasci“ s čela SNS: Njegove partijske kolege znaju ko je domaćin

Vesti 06. jan 202319:1562 komentara

Iako je, po sopstvenom priznanju, imao želju da se to dogodi u 2022, Aleksandar Vučić najavio da će u prvoj polovini ove godine napustiti čelo SNS-a. Teško je pobrojati sva data obećanja na tu temu, ali ima i onih koji veruju da će ovoga puta Vučić obećano i ispuniti.

Jedno dete je odavno poraslo i osamostalilo se, a drugo nikako da odraste – već duže od pet godina lider naprednjaka ne igra u kolu kao njegov prethodnik, već vodi vrzino kolo sa funkcijom šefa stranke.

POVEZANE VESTI

„Mislim da se Kongres partije zakazuje za januar 2019. kada planiram da izaberem naslednika“, kazao je Vučić 2017.

„Predsednik sam SNS-a još neko vreme, verujem da je to još godinu dana“, izjavio je 2018.

„Što se tiče stranke, uskoro će biti promena“, najavio je 2019.

„Kao što sam i obećao uskoro će organi stranke, biću samo predsednik građana“, obećao je 2020.

„Kad ću ja da budem smenjen unutar SNS-a kao predsednik? Uskoro“, ponovio je iste godine.

„Mislim da posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da nekim drugim ljudima traba da obezbedite prostor“, govorio je prošle, 2022. godine.

Ova istorija uskorih odlazaka, produžila se u sadašnjost – i 2023. počela je istim obećanjem ili novogodišnjom željom.

„Uskoro, uprkos mojoj želji to se nije desilo ove godine, ali dogodiće se u prvoj polovini sledeće godine, više neću biti predsednik političke partije“, rekao je Vučić.

Ali ostali naprednjaci, ili barem deo njih, imaju drugačiju božićnu želju. Onaj koji je uneo badnjak u stranačke prostorije objasnio da je on samo nakratko preuzeo ulogu domaćina.

„I svi mi znamo da je domaćin u ovoj kući i danas, a nadamo se i mnogo mnogo godina unapred, Aleksandar Vučić“, kazao je Milenko Jovanov.

A Vučić je najavio i da će čelo stranke napustiti po završetku unutarpartijskih izbora za koje predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić kaže da će biti završeni do ovog leta.

„Prvi put verujem da će se Vučić povući sa čela stranke i to iz nekoliko razloga, pod jedan: njegova partija ima konstantan pad rejtinga, to nije ogroman pad, ali se polako kruni, a Vučić zna da trendovi u politici mnogo znače i zato je najavio formiranje Srpskog bloka, a druga stvar je priča o obavezujućem sporazumu sa Prištinom, tokom ove godine, i takav sporazum ako ima međunarodni karatkter predstavljao bi neku vrstu kapitulacije Srbije i Vučić to ne želi da potpiše pa čak i da nema odgovornost“, ocenio je analitičar Dragomir Anđelković.

Inače, Vučić je nasmejano poručio i da je u toku njegov poslednji mandat na čelu države i da neće menjati Ustav da bi mogao da se kandiduje i treći put.

Komentari

Vaš komentar