Svorcan: Sistem prenapregnut, teška noć u KBC „Zvezdara“

Vesti 13. mar 202109:15 > 10:11 1 komentar
Printscreen

Direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan kaže za RTS da je iza te ustanove teška noć, prva otkako su četvrti put ušli u kovid-sistem. Najmlađi pacijent ima 33, a najstariji 84 godine, naveo je Svorcan.

Sa rastom broja zaraženih u Srbiji, povećava se i broj pacijenata u bolnicama. Zato se ponovo u crvenu zonu vraća i deo Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“.

Izvor:RTS

povezane vesti

KBC „Zvezdara“ je četvrti put u kovid sistemu. Međutim, ono što je sada drugačije je da će se tu zbrinjavati i kovid i nekovid pacijenti.

Za kovid pacijente je planirano 140 kreveta, naveo je direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan gostujući u Dnevniku RTS-a.

Svorcan je rekao da je od sinoć u 19 časova primljeno 47 kovid-pacijenata.

Ističe da su se trudili da što više prostora ostave za non-kovid pacijente, tako da će internistički, hirurški, urološki, ortopedski prijemi, očna klinika, pedijatrija raditi hitan prijem 24 sata svaki dan.

Kovid-pacijenti, za koje su izdvojena dva sprata, biće primani na ulazu iz Preševske ulice.

Navodi da je noć bila teška. Najmlađi pacijent je 1988, a najstariji 1937. godište. Pacijenti imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku, ali niko nije stavljen na respirator.

„Maksimalno se trudimo. Sistem je nategnut, s obzirom na to da dežuramo 24 sata, imamo preko 300 non-kovid pacijenata koji su hospitalizovani“, kaže Svorcan.

Sistem je prenapregnut, ponavlja Svorcan, ali napominje da u ovom trenutku postižu sve što su planirali.

Direktor KBC „Zvezdara“ ističe da su u toj ustanovi do sada od kovida 19 lečili više od 5.000 pacijenata.

Navodi da je u ustanovi vakcinisano preko 700 zaposlenih. Apeluje na sve građane Srbije da se što pre vakcinišu, i naglašava da je vakcinacija nešto što ne bi smeli propustiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare