Tableti za osnovce u Beogradu „preko Telekoma“ – a da li je bilo javne nabavke?

Vesti 29. jun 202119:48 > 19:54 komentara

Beogradski osnovci od trećeg, zaključno sa šestim razredom, od septembra u školu nose tablet računare sa digitalnim udžbenicima, koji će im biti podeljeni u drugoj polovini avgusta. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je Grad za oko pet i po miliona evra kupio tablete od Telekoma i da je za nabavku računara bila zadužena ta državna kompanija.

Zamenik gradonačelnika na kratko ušao u ulogu tehnološkog preduzetnika Ilona Maska, pa najavio početak nove ere digitalnog obrazovanja u beogradskim osnovnim školama.

“Ovo je naš projekat Beotablet koji Grad Beograd s velikim ponosom predstavlja” , rekao je Vesić.

Povezano:

Od 1. septembra učenici trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda, postaju tablet đaci – imaće besplatan računar i internet, ali onemogućen pristup društvenim mrežama ili bilo kojim sajtovima, već isključivo digitalnim udžbenicima.

“Ovo je sve što dete nosi u školu, što znači da nema više teških torbi i udžbenika , svaki tablet je osiguran na tri godine, roditelji neće plaćati ništa ako dete razbije tablet, ako se ukrade… I pored toga zaključani su od 22h do 6 ujutro i na tabletu će moći da se koriste samo oni sajtovi koji su na beloj listi Ministarstva prosvete – dakle, samo obrazovni sajtovi”, pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić objasnio da je nabavka računara u stvari bio posao Telekoma. Grad je u saradnji sa Ministarstvom prosvete kupio 67.592 tablet računara od te državne kompanije, kojoj će u naredne tri godine uplatiti 5,5 miliona evra. Zamenik gradonačelnika poručuje da su kupljeni kvalitetni tableti koji u maloprodaji koštaju 40 ili 50 evra više od cene koju je Grad platio.

Vesić: “Nama je bilo mnogo lakše da to uradimo preko Telekoma koji ima dobre cene, radi sa mnogim proizvođačima i oni su dobili najbolje, tako da Grad to nije direktno ugovarao i bilo nam je lakše i brže”.

N1: Smatrate da niko drugi nije mogao da da bolju ponudu?

Vesić: Telekom je državni provajder i Beograd sa njim ima projekat Pametan grad.

Ako je u pitanju projekat kineske vlade „Pametan grad“ koji se zasniva na širokoj upotrebi savremenih informatičkih i telekomunikacionih tehnologija, nije jasno u kom delu se to odnosi na školsku opremu, jer delovi tog projekta su senzori koji navode vozače na mesto za parking ili daljinsko detektovanje kvara na vodovodu, ali i nadzor uz kamere za prepoznavanje lica.
Iz Telekoma nam, za sada, nisu odgovorili da li je bilo javne nabavke za ove tablet računare ili je ona izbegnuta na osnovu međudržavnog sporazuma.

Inače, Grad će od Telekoma za narednu školsku godinu, za sada po još neutvrđenoj ceni, kupiti i 6.752 laptop računara koji će biti podeljeni učiteljima i nastavnicima.

A još jedan novina tiče se najmlađih đaka. Beograd će, kažu, vrlo brzo izdavačima uplatiti 190 miliona dinara za kupovinu štampanih udžbenika iz srpskog, matematike, sveta oko nas i stranog jezika za sve učenike prvog i drugog razreda. Roditeljima tih đaka koji su požurili sa kupovinom knjiga, dali su obećanje da će im troškove refundirati.