Tabloidi i vlast jedva dočekali izjavu o Andreju Vučiću, o BIA i Jovanjici ćute

Vesti 23. jul 202219:08 > 19:3741 komentara

Jedan intervju s novinarkom Vremena Jelenom Zorić u Pregledu dana Newsmax Adria za provladine tabloide i televizije postao je vest dana. Njena tvrdnja da Andreja Vučića nema u "Jovanjici" je poslužila predstavnicima vlasti da traže izvinjenje od opozicije i nerežimskih medija. Poptredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koga je Andrej Vučić tužio zbog toga što ga je u izjavi povezao s Koluvijom, traži da nadležni organi ispitaju navode novinarke Zorić, jer ona pominje i vrh bezbednosnih službi i direktora Bratislava Gašića.

Tabloidi, ali i državni funkcioneri traže izvinjenje posle gostovanja Jelene Zorić u Pregledu dana Newsmax Adria. Zorić je rekla da Andreja Vučića nema u „Jovanjici“ ali uz to i da je direktor Bezbednosno informativne agencija (BIA) Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom „Jovanjice“ Predragom Koluvijom, optuženog za proizvodnju marihuane.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koga je Andrej Vučić tužio jer ga je povezao sa Koluvijom, poziva nadležne organe da u najskorijem roku ispitaju navode novinarke Zorić o kontaktima direktora BIA i Koluvije, optuženog za najveću proizvodnju marihuane u Evropi.

„Ako je tvrdnja Jelene Zorić da brata predsednika Srbije Andreja Vučića „nema u Jovanjici“ istinita, onda je istinita i njena tvrdnja o kontaktima Gašića i Koluvije, i obrnuto – ako laže o Andreju Vučiću, onda laže i o Gašiću“, naveo je Aleksić.

POVEZANE VESTI:

Nijedna državna institucija nije reagovala na tvrdnje Jelene Zorić.

„Dolazimo do informacija da je Bratislav Gašić, direktor BIA, bio u telefonskoj komunikaciji sa Predragom Koluvijom. Pa ko je Bratislavu Gašiću radio bezbednosnu procenu, pa je on godinu dana ili duže bio na telefonskoj vezi sa Koluvijom? Ako je sve ovo istina, ako se direktor BIA čuje sa Predragom Koluvijom, ako se direktor VOA čuje sa Koluvijom? Ako je za to znao bivši ministar odbrane i aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin? Ako je sve to bilo tako, oni ili su bezbednosno nepismeni, a ako su znali onda imamo korupcijski skandal svetskih razmera – pa koja će služba da razmenjuje informacije posle toga?“, rekla je novinarka Jelena Zorić.

Aleksić je primetio da „danima traje histerija u režimskim glasilima“, koji izjavu Jelene Zorić navode kao krunski dokaz u postupku, iako dokaze izvode nadležne institucije i službe, a ne novinari.

„Zanimljivo je, da se predsednik zahvaljuje Jeleni Zorić zbog izjave o svom bratu Andreju, a da istovremeno nije tražio od nadležnih institucija da ispitaju njenu tvrdnju da je Gašić bio u kontaktu sa Koluvijom, kao i tvrdnju te novinarke da je iz BIA potekla informacija o umešanosti Andreja Vučića u Jovanjicu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je u vezi sa ulogom Andreja Vučića u slučaju „Jovanjica“ poznata činjenica, koja stoji i u optužnici, da jedan od Koluvijinih telefona, marke blekberi, nije mogao da bude veštačen, jer ga je Koluvija svesno blokirao i da je Andrej Vučić pred sudom, u postupku koji se vodio po tužbi koju je podneo protiv njega, rekao da njegove telefone niko nikada nije tražio za veštačenje, kao ni telefone njegovih pratilaca.

U optužnici se citira izjava inspektora Slobodana Milenkovića, koji je potvrdio da Koluvija nije bio odmah priveden, da je kod sebe imao četiri telefona, i da je na jednom od njih, blekberiju, namerno osam puta ukucao pogrešnu šifru kako bi se sadržaj telefona obrisao. Inspektor je rekao da ne zna da li je Koluvija nekoga zvao i da su telefoni, pre nego što su oduzeti, prilično dugo bili kod njega.

Nešto kasnije, u januaru 2020. inspektor Milenković bio je poligrafski ispitivan, ali je potom i pred kamerama MUP-a dao izjavu da u slučaju „Jovanjica“ nikakvih pritisaka nije bilo, kao da i ni u jednom segmentu obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić.

„U svakom slučaju, bilo da je Koluvija sarađivao sa BIA, VOA, MUP-om i obavljao telefonske razgovore sa Gašićem, bivšim šefom beogradskog centra BIA Mirkom Škerom iil Andrejom Vučićem, svi su oni deo režima Aleksandra Vučića, koji o svemu lično odlučuje i koji je najodgovorniji za sve što se dešava u državi, pa i za Jovanjicu“, kaže Aleksić.

Bodrožić: Postalo uobičajeno da se izjave novinara izvlače iz konteksta

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da je postalo uobičajeno da se izjave istraživačkih novinara izvlače iz konteksta i da se objavljuje samo ono što odgovara akterima iz vlasti.

„To je već viđena propagandna mašinerija Aleksandra Vučića. Već dugo vremena tako kreira javnost. Uzimaju ono što im odgovara, a ostalo što im ne odgovara gledaju da gurnu u drugi i u treći plan da javnost o tome ne raspravlja. I da se to uopšte i ne čuje. Kako imaju pod kontrolom veliku većinu medija, oni i imaju uspeha u toj medijskoj manipulaciji“, kaže Bodrožić.

Bodrožić poziva republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac i ostale nadležne da reaguju na osnovu svih detalja koje je iznela Jelena Zorić u intervjuu za Newsmax Adria.

Komentari

Vaš komentar