Portal blizak SNS targetira ceo Odsek za medijske studije fakulteta u Novom Sadu

Vesti 01. feb 202219:27 13 komentara

Strani plaćenici, domaći izdajnici, soroševci - retorika kojom se tabloidni mediji služe gotovo svakodnevno, u Novom Sadu pripisana je čitavom odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta. Lokalni portal blizak Srpskoj naprednoj stranci, najavio je feljton u kom će kako pišu, "raskrinkati hobotnicu medijske mafije u Vojvodini", a u prvom tekstu medijski odsek državnog fakulteta targetiran je kao regrutni centar za strane agente.

Možda su baš neki od ovih studenata u kantini filozofskog budući strani agenti – ali samo možda i to samo ako poverujete nepotpisanom autoru teksta na jednom lokalnom portalu.

„Odsek za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ima prefiks državnog, ali je suštinski privatan i predstavlja sredstvo za regrutaciju novinara agenata. Svi polaznici privatnog smera agenture, bave se istim temama i na isti način: neosnovani napadi na državu, konstrukcije lažnih afera, optuživanje za genocid, ataci na nacionalno bitne interese i promocija lažnog vojvođanerskog identiteta“, navodi se na portalu NS uživo, u tekstu nepoznatog autora.

Povezano:

Student koji bi napisao ovakav tekst pao bi na ispitu i to na prvoj godini, kaže za N1 šefica odseka koji se našao na meti.

„Mi čvrsto stojimo iza svega onoga što Odsek za medijske studije od 2004. radi, a iza nas stoje naši studenti i studentkinje koji poslednjih godina dobijaju nagrade i priznanja za profesionalizam u svom novinarskom i akademskom radu“, kaže Smiljana Milinkov, šefica Odseka za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

A tekst koji targetira te studente, profesore i ceo fakultet, obiluje greškama i suštinskim neznanjem, nastavlja Milinkov. „Kada kažem obilje neznanja, mislim da tekst ukazuje apsolutnu neupućenost na način na koji funkcioniše akademska zajednica, da je to jedan sistem u kojem vladaju vrlo jasna pravila, vrlo jasni propisi, da nema tu pojedinaca koji kontrolišu i sa nekih poziija moći i ovaj tekst je naprosto napisan iz ugla nekog ko misli da čitav svet funkcioniše po matrici po kojoj funkcioniše naše društvo. Da jedna osoba diruguje šta će ko da radi“, dodaje.

Gospodar medijskog života i smrti – tako je u spornom tekstu opisan novinar i profesor Dinko Gruhonjić. Za njega je sve ovo već viđeno. „Za one mlađe gledaoce treba reći da su tokom devedesetih godina na meti Miloševićeve propagande bili ne samo novinari nego i Univerziteti. Tako da ovo, nažalost, nije ništa novo. Ovo je, opet nažalost, samo zloslutno, zato što do sada barem javno nije bilo poziva na neku vrstu linča univerzitetskih nastavnika. Ja to, jednostavno, posmatram kao poziv na linč“, navodi Gruhonjić.

Na meti nepotpisanog autora, našli se i nezavisni vojvođanski mediji – navodno sledeća stanica „agenata“ obučenih u „regrutnom centru“. U redakciji radija 021, poručuju – huškački pamfleti neće ih sprečiti da svoj posao rade profesionalno. Ali…

„Ovo jeste problematično, kada imate na taj način targetiranje, jer za razliku od tog portala, odnosno NS uživo, koji je objavio taj tekst – mi ne skrivamo naše novinare. Dakle, kod nas u impresumu stoji ko ovde radi, stoji imenom i prezimenom, naši tekstovi su potpisani imenom i prezimenom za razliku od ovog pamfleta koji je objavljen“, navodi Zoran Strika, urednik portala 021.

I biće ih još – anomni autor najavljuje feljton u kom će, tvrdi, nastaviti da raskrinkava mafijašku medijsku hobotnicu Vojvodine. Iz Koalacije za slobodu medija pozivaju tužilaštvo da reaguje, a iz dekanata Filozofskog fakulteta najavljuju i tužbu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare