Tadić čeka rasplet afere Kentkart: Sve mi se čini da će biti nekih izbora

Vesti 12. apr 202323:05 48 komentara
N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da očekuje da će biti kolektivnih (republičkih, beogradskih i lokalnih) izbora ove ili početkom naredne godine, i dodao da predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, neće dozvoliti da se beogradski izbori održe odvojeno.

Pročitajte još:

Boris Tadić je za TV Novu rekao da je siguran da će izbori biti ove ili početkom sledeće godine i dodao da se vanredni lokalni izbori u Beogradu neće desiti „bez interesa SNS, a koji su vezani za republičku situaciju“, prenosi nova.rs.

„Srpska napredna stranka neće ni po koju cenu da dozvoli gubitak Beograda, jer bi to značilo urušavanje njihove snage na republičkom nivou i vrlo moguće sledeći put slabljenje njihove snage. Mi smo nakon bojkota izbora devedesetih prvo osvajali Beograd, pa onda obarali (Slobodana) Miloševića sa vlasti nakon nekoliko godina… SNS vrlo dobro zna šta se dešavalo tada i naučila je nešto iz tog pređašnjeg iskustva Miloševićeve stranke“, ocenio je predsednik Socijaldemokratske stranke.

On je istakao da će biti održani kolektivi izbori, odnosno republički, lokalni i beogradski zajedno. „Nema šanse da Aleksandar Vučić bude toliko naivan i dopusti samo gradske izbore, a da ne organizuje sve ostale“, ocenio je Tadić.

On je u emisiji „Među nama“ govorio i o aferi Kentkart.

„Ja bih sačekao da vidim ko je iza ove afere pravi igrač, da li ih ima jedan, dva ili tri, ili je sinergija nekih vladajućih i opozicionih krugova protiv Aleksandra Šapića, ili postoji neka krivica njegovih saradnika. Ja bih sačekao šta će da se desi. Lično sam platio veliku cenu zbog afere Busplus, iza koje je firma Kentkart. Nisam imao nikakve veze sa tim kao predsednik Srbije, ali na nivou Beograda sam dobio dramatično manji broj glasova na predsedničkim izborima, pa bih i ja voleo da vidim kakav će biti epilog“, rekao je Tadić.

Lider SDS-a je istakao da ne zna koja je Šapićeva strategija ovog trenutka i dodaje da je reakcija Srpske napredne stranke na ovu aferu „indikativna“.

Upitan o Srđanu Sandiću, koji je bio prisutan na sastanku na kome je predstavnicima turske kompanije „Kentkart“ nuđen posao na nameštenom tenderu, a član je Tadićeve SDS, on je naveo da je Sandić tamo bio privatno angažovan kao advokat.

„Pitajte ga, on je angažovan kao advokat, privatno angažovan. On čak i ne može biti šef pravne službe bilo kog preduzeća te vrste kao advokat, to je nelogično i ti koji su napravili tu optužnicu izgleda da su malo promašili aferu“, odgovorio je Tadić.

„I kako su sada u toj aferi ‘Đilas, Šapić, Vučić’ pronašli SDS, mene i moje saradnike? To je jako zanimljivo, svaka situacija ima neku svoju upotrebnu vrednost u političkom smislu i sve mi se čini da će biti nekih izbora i da je već krenuo preventivan napad na SDS. Mi ćemo se odbraniti i ovo je moj prvi odgovor“, rekao je Tadić

Dodao je da će sačekati da „vidi ko je kriv, ko sa kim sarađuje i ko iz opozicije sarađuje sa vladajućom strankom“. „To ćemo vrlo brzo svi zajedno sve videti“, istakao je.

„Đilas uništio opozicione redove“

Tadić je u emisiji govorio i o predsedniku Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koga je optužio da je „uništio opozicione redove“.

„Ne možete biti čovek koji će svako malo biti u saradnji sa vladajućim režimom i govoriti da ste pošteni, ne možete govoriti da su Dveri pre nekoliko godina bile stranka koja treba da učestvuje u zajedničkoj borbi protiv sistema, a danas kažete da su Dveri ekstremistička organizacija. To ne možete da radite… Pričam o Draganu Đilasu, koji je to direktno govorio i uništio opozicione redove“, rekao je Tadić.

On je kazao da je bojkot lokalnih izbora 2020. godine bio besmislen, čime su poništene sve stranke koje su imale svoju infrastrukturu.

„A on (Đilas) pošto ima pare, gradio je svoju infrastrukturu i sada se hvali da je najveća stranka. To će sve da se promeni, ali su potrošene godine“, dodao je Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare