Tadić: Ko je u Srbiji rekao Merkel da ću prihvatiti sve što ona od mene traži?

Vesti 13. sep 202118:46 > 18:4856 komentara

Odnosi Srbije i Nemačke u vremenu koje je obeležila Angela Merkel bili su vrlo intenzivni, budući da je rešavanje kosovskog problema iz Ujedinjenih nacija prebačeno u nadležnost Evropske unije. Stvari se, međutim, nisu rešavale, kako su mnogi očekivali u Briselu, već u Berlinu. Petar Gajić donosi detalje o tome koliko su teški bili razgovori sa Angelom Merkel, posebno za predsednika Borisa Tadića, koji je o tome i govori za N1.

U svojoj dugoj vladavini koja je počela nakon tesne pobede nad Gerhardom Šrederom na izborima 2005. godine, Angela Merkel je susretala trojicu lidera Srbije.

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ponosan na najveći broj sastanaka sa Angelom Merkel, njen prvi susret sa državnicima Srbije bio je 15. maja 2006. u Berlinu, kada je primila premijera Vojislava Koštunicu kome je posle sastanka bilo jasno da će Nemačka u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, priznati taj čin.

Težak i neprijatan sastanak sa Tadićem

Merkel Tadic
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Prvog oktobra 2008. predsednik Boris Tadić bio je gost nemačke kancelarke, čak je dobio i nagradu „Kvadriga“ za nepokolebljivost na evropskom putu. Ponovo je glavna tema bila Kosovo, a onda avgusta 2011, nakon što su Srbi sa severa Kosova spalili Jarinje i postavili barikade, Angela Merkel stiže u Beograd na veoma težak i neprijatan sastanak sa predsednikom Srbije.

„Angela Merkel je svoju ljutnju na toj konferenciji mnogo više iskazivala prema svojim saradnicima koji su je informisali da ću ja prihvatiti sve što ona od mene traži, a od koga su oni dobili tu informaciju, to do današnjeg dana nisam uspeo da saznam“, kaže Tadić za N1.

„Ko je njima u Srbiji rekao da ću ja prihvatiti sve što od mene traži nemačka kancelarka tog trenutka, biće zanimljivo jedno istorijsko pitanje, a vidim da ga istoričari nešto ne istražuju, ali ja sam imao potpuno principijelnu poziciju, nikada ne bih odstupio od te pozicije, imajući u vidu politiku koju sam zastupao. Ali dobro, da li sam platio političku cenu? Da, vrlo verovatno, možda je zato i usledila ta čestitka Nikoliću nekoliko sati pre kraja izbora iz Brisela“, dodaje on.

Na scenu stupa Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Tako je Boris Tadić otišao da čeka neki drugi film, a na scenu je stupio Aleksandar Vučić. Najpre kao prvi potpredsednik Vlade igra ključnu ulogu u sklapanju Briselskog sporazuma 2013, obezbeđuje red i mir na severu Kosova i uklanjanje barikada. Time stiče poverenje kancelarke Merkel što se jasno vidi kasnije u migrantskoj krizi 2015, kada je otvoreno podržala Vučića i ukorila hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je, zbog priliva migranata, tada zatvorio granicu sa Srbijom.

Na pitanje nije li Angela Merkel ipak ukazala Vučiću čast time što je na kraju svog mandata kao kancelarka i pred odlazak u penziju, poseta Beogradu verovatno njeno poslednje diplomatsko putovanje, gde se sa predsednikom Srbije odvojeno sastaje u odnosu na sve druge regionalne lidere sa kojima će razgovarati zajedno, Boris Tadić odgovara:

„Ne bih ja to tako čitao. To može da bude posebna čast ako to ona potvrdi sama na konferenciji za štampu, a to može da bude i iz sasvim drugih razloga – da Srbiji posveti više pažnje upravo zbog toga što je Srbija najveći problem u regionu. Srbija danas ima katastrofalne odnose sa Hrvatskom, katastrofalne odnose sa BiH, katastrofalne odnose sa Crnom Gorom, čak i sa političkim strankama u Crnoj Gori od kojih je Srbija očekivala da će biti prosrpski, odnosno provučić nastrojeni.“

Trenutak kada su se zaista razišla mišljenja kancelarke Merkel i predsednika Vučića jeste onaj u kome je podela teritorija na Kosovu počela da figurira kao moguće rešenje. Predsednik Vučić je insistirao na tome, čak je i tadašnja administracija američkog predsednika Donalda Trampa bila otvorena za sve predloge, ali je kancelarka Merkel bila protiv i pokazalo se da kada je Nemačka protiv, onda takvo rešenje nije ni moguće.

Posetu Angele Merkel Srbiji možete pratiti u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar