Tadić: Na vlasti je isti ovaj Vučić koji je bio i devedesetih

Vesti 23. jul 202211:22100 komentara
N1 Sarajevo/ Rasim Pavlica

Odnosi između Srbije i Hrvatske u protekloj deceniji su u talačkom položaju interesa vlasti u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, da proizvodnjom veštačkih tenzija skupljaju najopasnije poene na domaćem terenu. Obe strane svakako doprinose tome, jer svaka kvazipatriotska predstava uvek mora imati partnera u drugoj, navodno suprotstavljenoj strani. Hrvatska je i ovaj put propustila priliku da adekvatnom reakcijom onemogući Vučiću ovaj teatar, kaže bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić, komentarišući tenzije oko zabrane predsedniku Srbije da poseti Jasenovac.

Kaže da veruje da ne postoje nepovratno narušeni odnosi među državama i dodaje da je zato kao predsednik Srbije inicirao i sprovodio projekat regionalnog pomirenja.

Povezane vesti:

„Baš kao što su i u Miloševićevo vreme i vreme mog mandata odnosi Srbije i Hrvatske oslikavali naše vrednosti i politike, tako je i danas. Vučićeva izjava da on misli da do pomirenja ne može doći i da ono nije realno, govori da je na vlasti danas isti onaj Vučić koji je bio i devedesetih godina. Uvodi se opasan diskurs mržnje ponovo u srpsko-hrvatske odnose, od kojih zavisi mir u regionu. Vučić otvoreno kaže da bi se ponašao isto kao Hrvatska koju kritikuje i da razume “zašto ga mrze”, naveo je Tadić za Danas.

Ističe da smo od regionalnog pomirenja došli do toga da predsednik Srbije implicitno optužuje one koji idu u Hrvatsku na letovanje i da govori da se ponosi time što on nikada nije hteo tamo da ide na more.

„Govori da njemu nije do mora, već do Jasenovca na način koji poručuje da svi koji idu u Hrvatsku na more, ne poštuju Jasenovac, što je blasfemija“, kaže.

Ocenjuje da mu je očigledno bilo potrebno podizanje temperature oko Jasenovca i ulaska u Hrvatsku, jer inače ne bi najavljivao gromoglasno kako će biti “prvi predsednik Srbije koji će posetiti Jasenovac”.

„A onda kada na to dobije očekivanu notu, da diže novu dramu kako mu se to zabranjuje. Inače, jedno je u svemu tome svakako istina – Vučić bi zaista i bio prvi predsednik Srbije koji ide u privatnu posetu Jasenovcu, jer svakako nijedan predsednik u takvu posetu ne bi i nije išao privatno. Mada ne znam koja je to privatna poseta koja se najavljuje u medijima i na koju je planirao da ide sa kamerama“, kazao je Boris Tadić.

Komentari

Vaš komentar