Tadić negirao da je pitanje Međunarodnom sudu zacementiralo nezavisnost Kosova

Vesti 20. avg 202217:03 > 20:56 93 komentara
N1

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić negirao je navode direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petra Petkovića kako je pitanje koje je Srbija postavila u predsedničkom mandatu Borisa Tadića zacementiralo kosovsku nezavisnost, saopšteno je iz te stranke.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o „beskrajno ponavljanoj naprednjačkoj laži“.

Takvu tvrdnju, napominju iz SDS, ne ističe nijedna država koja nije priznala nezavisnost Kosova, a „deceniju je ističe Vučićev režim, što nedvosmisleno znači da ova vlast radi direktno protiv interesa Srbije“.

Osim toga, iz SDS podsećaju su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova stranka u to vreme podržali postavljanje tog istog pitanja, povodom kog sada upućuju najveće optužbe na račun bivše vlasti.

Povodom kritika Petkovića na račun sporazuma koji su potpisani za vreme Tadićeve vlasti, iz SDS postavljaju pitanje vladajućoj stranci „ukoliko je to istina, zašto onda nisu poništili te sporazume kako su i obećavali u kampanji 2012. godine, zašto ih umesto toga produžavaju i danas se bore u Briselu da produže sporazum o registarskim tablicama koji je potpisala bivša vlast“.

„Da je pitanje koje smo postavili bilo loše, ne bi Međunarodni sud pravde izbegao da na njega odgovori“, rekao je Tadić i dodao da je odgovor koji su dobili bio da sama deklaracija nezavisnosti Kosova nije predstavljala kršenje međunarodnog prava, ali samo zbog toga što su je donele institucije koje nisu bile ni faktor međunarodnog prava.

Kako je naglasio, takvo izbegavanje jasnog odgovora je ostavilo mogućnost da se odgovor slobodno interpretira i potpuno je neverovatno i nedopustivo da ga vlast u Srbiji deceniju tumači na isti način kao Tači i Kurti, čime je Vučićev režim direktno stao na stranu propagande nezavisnog Kosova i enormno ugrozio nacionalne interese Srbije.

Tadić je dodao da režim to čini iz dva razloga – prvo, da bi prikrili potpuni neuspeh svoje kosovske politike i drugo, da bi odgovornost za taj neuspeh prebacivali na bivšu vlast.

„Ovakvim tvrdnjama Vučićev režim ne samo da ugrožava naše najviše nacionalne interese, već i krši Ustav“, kazao je Tadić i dodao da je nedopustivo da to čine zarad unutrašnje političke borbe i napada na svoje političke protivnike.

Lider SDS smatra da je neophodno da ubuduće budu pokrenuta pravna sredstva protiv „svakog predstavnika države Srbije koji iznese takvu laž“, kao i da će narednih dana pravnim timom razmotriti načine pravne borbe protiv takvog „skandaloznog urušavanja naših nacionalnih interesa i kleveta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare