Tadić posle posete Vašingtonu: Može se očekivati zaokret politike prema Srbiji

Vesti 13. dec 202120:44 > 20:50 170 komentara
Boris Tadić, Iza vesti
N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za N1, posle posete Vašingtonu, da se može očekivati zaokret politike Sjedinjenih Država prema Srbiji u odnosu na Trampovu administraciju.

„To sam dobio kao potvrdu, što se i vidi iz određenih imenovanja“, rekao je Tadić u emisiji „Iza vesti“, govoreći o svojoj poseti Vašingtonu gde se sastao sa Amandom Sloat, specijalnom pomoćnicom predsednika Džozefa Bajdena i direktorkom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i Karen Donfrid, podsekretarkom za Evropu i Evroaziju državnog sekretara Entonija Blinkena.

Tadić je rekao da je sa njima imao veoma otvorene razgovore o urušavanju demokratije u Srbiji, razmerama organizovanog kriminala, lošim odnosima Beograda sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijim, kao i naoružavanju koje je za njega, kako je istakao, izlišno i veoma opasno.

„Svaka tema je bila vrlo konkretna, i dobio sam vrlo konkretne odgovore, i sa tim sam bio posle dugo vremena veoma zadovoljan“, kazao je bivši predsednik Srbije.

Govoreći o sankcijama SAD protiv kontroverznih biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Tadić je rekao da je Veselinović bio kriminalno aktivan i u vreme njegovog mandata, ali da je tada bio uhapšen, pa oslobođen u mandatu ove vlade.

„Imali smo dovoljno podataka da je on u kriminalnim radnjima, zašto posle jedne decenije imamo rečenicu o povezanosti sa srpskim vlastima“, rekao je Tadić i dodao da je odgovor na to da Amerikanci dugo i temeljito istražuju, ali da jednom kad završe istragu, slučaj je zatvoren i sigurno izvodljiv pred sudskim organima.

Na pitanje da li će sankcije SAD imati uticaj i na političko vođstvo Srbije, Tadić je odgovorio da su Veselinović i Radoičić „nesumnjivo političke ličnosti“ i da stoje iza Srpske liste na Kosovu, kao i da su se sa albanskim političarima sa Kosova sastajali na jahtama, dok su u Srbiji prisustvovali Glavnom odboru vladajuće Srpske napredne stranke.

SAD i Merkel zbog Kosova dozvolili slamanje demokratije u celom regionu

Dodao je i da je sagovornicima u Vašingtonu poručio i da ako hoće da se bore protiv organizovanog kriminala, onda moraju da budu potpuno opredeljeni za to, a ne da slamaju demokratiju u celom regionu samo zato što očekuju da će im Aleksandar Vučić isporučiti sve što žele na Kosovu.

„Ne možete zbog jedne tačke na Balkanu – Kosova – da slomite demokratiju u celom regionu“, rekao je Tadić optužujući ranije administracije u Vašingtonu za kažnjavanje demokratskih snaga u Srbiji i pravljenje atmosfere za promenu vlasti, očekujući samo da se izvede nezavisnost Kosova.

„I napravili su ogromnu stratešku gršeku, imali su Angelu Merkel za svog saveznika“, podsetio je bivši predsednik, ali je priznao i da današnja opozicija u Srbiji snosi deo odgovornosti, jer kako je rekao, nije razvila front odbrane demokratije.

Opozija da koordinira nastupe na izborima

Tadić je još jednom izrazio spremnost da sedne sa sto za ostalim liderima opozicije, poručivši da bi njima preneo delove razgovora u Vašingtonu o kojima ne može da govori u medijima.

„Ako bismo sva iskustva doveli za jedan sto, možda bismo imali više znanja i mogućnosti da oborimo Vučića“, rekao je Tadić i dodao da opozicija ne mora zajedno da nastupi na izborima, ali da bi bilo dobro da različite kolone bar koordiniraju svoje nastupe.

Sagledati sve analize o Rio Tintu pre donošenja konačne odluke

Na pitanje da li su i ekološki protesti bili jedna od tema razgovora u Vašingtonu, Tadić je rekao da jesu, i da u Americi bar razumeju da ne možete oduzimati privatnu imovinu u roku od samo pet dana, što je predviđao na kraju povučen Zakon o eksprorpijaciji.

Dodao je i da ne podržavaju svi na Zapadu komapniju Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik litijuma u Zapadnoj Srbiji, ali da poručuju da moraju da se sagledaju sve analize pre donošenja odluke, sa čim je i on lično saglasan.

„Moramo da razmišljamo i o budućnosti rudarstva i da li možemo da zamislimo budućnost srpske privrede bez rudarstva. Pao je jedan sneg, i trećina elektroenergetskih kapaciteta je otišla dovraga, što je pokazalo da je vlast nesposobna da upravlja javnim resursima“, kazao je Tadić.

Zašto u Švedskoj imamo kineski Volvo, a u Srbiji Linglong?

Negirao je i da ima konsultatski ugovor sa Kinom, već da sedi u bordu jedne platforme koja povezuje kineske kompanije.

Osvrćući se na svoj autoski tekst, objavljen u listu Čajna dejli, a u kom hvali napredak Kine, Tadić je rekao da je Peking učinio dve ogromne stvari za čovečanstvo: reformama je iz siromaštva izvukao 800 miliona ljudi, i sprečio je veliki migrantski talas ka Evropi.

Govoreći o netransparetnosti kineskih investicija u Srbiji, Tadić je rekao da to u velikoj meri zavisi od loklanih vlasti i upitao zašto u Švedskoj imamo poptuno transparentu investiciju kineske kompanije u Volvo, a u Srbiji imamo Linglong.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare