Tadić: Šapić „opasan“ kandidat naprednjaka, ali ulazak u SNS nema opravdanja

Vesti 06. maj 202114:34 > 15:23 98 komentara
N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kaže za N1 da se ne slaže sa odlukom Aleksandra Šapića da se njegov SPAS spoji sa Srpskom naprednom strankom, ali da će SNS konačno imati "opasnog" kandidata na sledećim izborima.

„On je jedan od mojih bivših saradnika, a naši kadrovi su kompetenijii od kadrova radikala i naprednjaka. Voleo bih da mu kažem sve to u lice. Jedna je stvar kada ste u koaliciji, a kada uđete u SNS tu nema opravdanja, cela ta ‘transakcija’ je da bi SNS konačno imala opasnog kandidata na sledećim izborima, za razliku od Vesića koji nema nikakav uticaj“, smatra Tadić.

Povezane vesti:

Kaže da se tokom jučerašnjeg dijaloga sa evroparlamentarcima razgovaralo o svim bitnim uslovima, situaciji u medijima, odnosima u partlamentu, odnosu opozicije i vlasti.

„O konkretnim sugestijama ne mogu da govorim, oni su postavljali pitanja kako da se implementiraju reforme, kada bi se primenjivali zakoni oni bi mogli da obezbede fer izbore, ali zakoni se ne primenjuju od 2012. godine. U najskorije vreme iz Evropskog parlameta će reći kada će da bude otvorena video-diskusija“, kazao je lider SDS-a i dodao da je deo opozicionih stranaka otišao da razgovara sa Dačićem i Vučićem pa su smatrali da stranci ne bi trebalo da učestvuju. Kaže i da će Evropski parlament iskazati nezadovoljstvo zbog velikog broja političkih organizacija koje učestvuju u dijalogu, čak njih 26.

Ističe da ne voli da se bavi predviđanjem i nagađanjem kada je reč o ishodu dijaloga, ali da će verovatno postojati problem.

„Sve vreme se manipuliše javnim mnjenjem, da li će doći do poboljšanja izbornih uslova teško je reći, hajde da budemo optimistični. I oni koji su ranije učestvovali iz SNS-a, Martinović i još jedan poslanik, doveli su do cirkusa, to im je i sada namera. Iz EU znaju da sa njima ne može da se računa kad je u pitanju istina, mi nećemo imati tretman kao zemlja koja ponaša fer. Vučić nema više kredite, neće moći na isti način da upravlja. Na osnovu razgovara koje imam, vidim promenu prema SNS iz evropskih zemalja i mogu da iznesam ovakvu ocenu. Uostalnom, pogledajte samo poslednju rezoluciju Evropskog parlamenta“, kaže Boris Tadić.

O izbornim uslovima i ideji bojkota, kaže da je to bila odluka koja je imala dva lica.

„Bojkotom smo otvorili temu nepostojanja političkih sloboda, ali nije bojkot odlučio da Aleksandar Vučić ide na skraćene izbore, iako ne znamo da li će to tako biti. Razlog zbog kojih on ide na te izbore je jer želi da dobiju podršku njegovih partenera za predsedničke izbore. Bojkot je mogao biti koristan da je možda bio drugačiji i da se nisu bojkotovali lokalni izbori i da nije došlo do tenzija između opozicionih stranaka. Bojkot je najmanje moguća opcija, treba dobro ispregovarati sa Evropskim parlamentom i predstavnicima vlasti“, ocenio je Tadić.

Ponovio je da nije rekao da će kandidovati na predsedničkim izborima.

„Ukoliko neko od kandidata nije sposoban da pobedi, ukoliko nema dovoljan nivo prepoznatljivosti, ako nema dovoljno znanja da može da proizvede reforme. Ja se nisam kandidovao, spreman sam da razmislim. Prepustio sam prostor mladim ljudima, imamo boljih kandidata od mene, ja ih znam licno“, rekao je Boris Tadić i dodao da zna kako je dobio izbore 2000, 2004, 2008. godine, ali i da ih je izgubio 2012. godine zbog svojih grešaka, jer ljudi nisu razumenuli njegovu politiku i jer nije hteo da preda sever Kosova.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare