Tadić: SDS spreman da ponudi svog kandidata za gradonačelnika kao zajedničkog

Vesti 19. jul 202113:07 22 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić (arhiva)

Dobro je što Đilas konačno poziva na dogovor, budući da je sve vreme odbijao takav poziv koji mi upućujemo od septembra prošle godine. SDS već ima predlog kandidata za gradonačelnika Beograda za kog verujemo da bi bi bio najbolje rešenje, ali smo spremni da tog kandidata ponudimo kao zajedničkog, kao i da razgovaramo i o drugim predlozima, kaže Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, komentarišući predlog Dragana Đilasa o jednoj koloni opozicionih stranaka za izbore u Beogradu, u koju je svrstao i Tadićevu stranku.

Tadić je u izjavi za Nova.rs poručio i da su spremni za sve razgovore, ali i da sigurno neće podržavati „primitivnu politiku revanšizma“.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u intervjuu za novine Nova rekao je da se zalaže za jednu listu ujedinjenih opozicionih stranaka, koja podrazumeva SSP, DS, PZP, NDBG, ZZS Nebojše Zelenović, NS i SDS Borisa Tadića, a na kojoj bi bile i vanstranačke ličnosti. On je naveo da, prema istraživanjima, takva lista nosi 39,4 odsto glasova.

Boris Tadić, predsednik SDS, kaže da je dobro što Đilas konačno poziva na dogovor, „budući da je sve vreme odbijao takav poziv, koji mi upućujemo od septembra prošle godine“.

„Takođe, podsećam da su on i njegovi partneri odbili poziv za pravljenje zajedničke platforme samo zbog toga što je i u medijima objavljeno da je takav poziv upućen, a sada on upravo preko medija upućuje ovako strateški ozbiljan predlog. Međutim, za razliku od njih, mi nećemo zbog takvih trivijalnosti odbiti da razgovaramo, jer ćemo se voditi samo time šta je u opštem interesu, a ne time ko je pozvao na razgovore, da li je preko medija i slično“, navodi on.

Tadić dodaje da načelno pozdravlja svaki poziv na saradnju i dogovor, kao i da su otvoreni i za razgovor o Đilasovom predlogu. Međutim, kako dodaje, pre konačnog odgovora potrebno je da iza zatvorenih vrata ozbiljno prodiskutuju šta tačno podrazumeva taj predlog.

„Bilo bi neodgovorno da se izjašnjavamo samo na osnovu toga što je Đilas predložio jednu kolonu, jer iako je poziv na jednu kolonu možda najpopularnije, ne znači da je i najbolje rešenje. Uostalom, to smo već imali priliku da vidimo na primeru raspada SZS i UOPS i nemamo više vremena za takvo eksperimentisanje u kojima se populistički grade krovovi bez temelja. Potrebno je da prodiskutujemo i odluku o kandidatu, politiku koju bismo zastupali, načine borbe i druga pitanja od kojih ključno zavisi da li je takva jedna kolona zaista najbolje rešenje“, kaže Tadić.

On navodi da SDS već ima predlog kandidata za gradonačelnika za kog veruju da bi bi bio najbolje rešenje, ali su spremni da tog kandidata ponude kao zajedničkog, kao i da razgovaraju i o drugim predlozima.

„Dakle, otvoreni smo za sve razgovore o ovom predlogu, ali unapred kažemo da SDS sigurno neće podržavati npr. primitivnu politiku revanšizma ili učestvovati u pasivnim kampanjama, kakva je bila bojkot kampanja. Nećemo se boriti za to da ovu vlast menjamo istom takvom. Nadamo se da će na temelju iskustva grešaka mešanja baba i žaba i taktike bez strategije, ovaj put moći da se dođe do ozbiljnog i odgovornog rešenja i dogovora u kom će interes pobede nad ovim režimom biti iznad pojedinačnih interesa i ambicija. Spreman sam da razgovaram i o ovom predlogu i zato koristim i ovu priliku da još jednom uputim poziv na razgovore o zajedničkoj strategiji i koordinaciji Draganu Đilasu i njegovim partnerima, koji mesecima nažalost odbijaju taj poziv“, navodi Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare