Tajna krivična prijava – protiv medija ili protiv Vučića i Vulina?

Vesti 03. avg 202119:0922 komentara

Repriza slučaja Jovanjica. Opet se zbog dovođenja u vezu predsednika Srbije sa nekom od afera podnose krivične prijave. Ovoga puta Miloš Vučević podneo ju je protiv svog partijskog kolege Aleksandra Vučića, a Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista protiv lidera te partije Aleksandra Vulina. Vučević i Komlenski navode da su podneli prijavu zbog svega što je objavljeno i rečeno u vezi sa klanom Veljka Belivuka. Pravnici, međutim, objašnjavaju da to nije krivična prijava, a da se takvim činom unižava pravosuđe.

Prijava je predata, ali zbog čega, na osnovu kojih dokaza ili saznanja – ostalo je nejasno.

N1: Kažete da ste diplomirani pravnik, jel možete da nam kažete za koje tačno krivično delo gonite Aleksandra Vučića?

Vučević: Kao diplomirani pravnik, da vam objasnim da ja nisam dužan da navedem koja krivična dela kvalifikujem u prijavi.

N1: Vi sumnjate da je Aleksandar Vučić imao veze sa klanom Belivuk?

Vučević: Ja tvrdim da Tužilaštvo mora da raspravi te stvari.

N1: Jel možemo mi da dobijemo tu krivičnu prijavu?

Vučević: U ovom trenutku ne, to je pod Tužilaštvom, nije to javni dokument. Ali to što smo mi naveli u krivičnoj prijavi apsolutno vam je sve dostupno. Naveli smo KRIK, BIRN, Novu S, N1, neki hrvatski portal i konferenciju stranke Dragana Đilasa.

Povezano:

N1: Jel to krivična prijava protiv medija ili protiv Aleksandra Vulina?

Komlenski: Ne protiv medija, ovo je krivična prijava koja je zasnovana na tvrdnjama medija i pojedinaca, ali prvenstveno zato što su pojedinci u medijima davali izjave kao da apsolutno imaju saznanja da postoji veza između organizovanog kriminalnog klana Miljković-Belivuk i Vučića i Vulina.

Ni predsednik Srbije ne zna, kako kaže, za koje ga delo tereti partijski kolega Vučević.

N1: Da li znate za koje tačno krivično delo vas je Miloš Vučević prijavio, ako tvrdite da niste imali nikakav kontakt sa Belivukovom grupom, a oni su svojim iskazima tvrde da su kontaktirali sa vama. Da li to znači da ste se svesno samoprijavili?

Vučić: Što znači da bi trebalo da idem u zatvor, zbog lažnog prijavljivanja…

N1: To ste vi rekli…

Pravnici objašnjavaju da prijava koju su podneli Vučević i Komlenski nije po raspoloživim podacima krivična, ali da lažno prijavljivanje jeste krivično delo.

„Delo ne mora biti pravno kvalifikovano, ali mora biti jasno opisano. Dana tog i tog, taj i taj je uradio to i to… Osim toga, u prijavi se moraju navesti dokazi za ove tvrdnje. Sve drugo (ukazivanje na medijske objave, pozivanje nadležnih organa da provere nečije tvrdnje i slično) ne predstavljaju krivičnu prijavu. To su podaci koje tužilaštvo ionako prati, i dužno je da reaguje“, objašnjava sudija Miodrag Majić.

Osim formulacije prijave, Vučević i Komlenski su, prema navodima pravnika, bili možda i na pogrešnom mestu.

„Tu imamo jedan momenat jako zanimljiv – sada Zagorka Dolovac treba da preuzme tu krivičnu prijavu ili neko od njenih zamenika, da se upozna sa sadržajem i da je delegira stvarno nadležnom tužilaštvu. Sada ona odlučuje kome će krivičnu prijavu dati u rad, tako da ja ovo vidim kao jedan performans, jer ako podnosite krivičnu prijavu, a možete je podneti i bez kvalifikacije krivičnog dela, a to činite kao advokat, onda ovo vidim kao situaciju gde pozovete prijatelja radi pomoći. To smo videli 2019. godine u slučaju Jovanjica. Sama činjenica da je kolega advokat, ja ne verujem da on nije upoznat sa procedurama. Ja verujem da on ovde učestvuje u političkom performansu koji postaje modus vivendi“, ocenjuje advokat Ivan Ninić.

Predsednik Srbije, osim što kaže da je spreman da bude saslušan, ponavlja da će i da se, kako kaže, „nakači na poligraf“.

N1: Kad ćete na poligraf?

Vučić: Nego šta ću nego na poligraf…

N1: Kad?

Vučić: Kad me pozovu.

N1: A što ne odete sami?

Vučić: Čim me pozovu tužioci i policajci, ne mogu ja da odem sam…

N1: Pa, najavljujete već mesecima da ćete sami, da će to biti uz pratnju medija, ali nikako da to uradite…

Vučić: Nemojte da se sekirate. Kao što sam išao i za Pajtića, ja ću da odem i za to, ali nastavićete vi sa novim izmišljotinama…

N1: Ali, nije to bilo pitanje, već kad ćete na poligraf?

Vučić: Đilas, Šolak će nastaviti sa nekim drugim lažima, vrlo brzo… Ja ih molim da to bude što pre, ja sam spreman od sutra, i od danas…

N1: Hvala.

Predsednik Srbije tvrdi i da se čuo sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem koji mu je pojasnio da FBI nije pominjao za slučaj Belivuk, već da je uopšteno govorio o saradnji.

Komentari

Vaš komentar