Tajnost podataka: Kada su određeni interesi pretežniji od prava javnosti da zna

Vesti 24. sep 202312:13 1 komentar

Adekvatan nadzor nad tajnošću podataka u Srbiji ne postoji, ali to nije posledica lošeg normativnog okvira i Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, već primene zakona, odnosno suštinskog razumevanja šta štitimo i koje interese, ocenile su za N1 Ana Toškić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije “Partneri Srbija” i Slavoljupka Pavlović, rukovoditeljka sektora za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama u kancelariji Poverenika.

Regionalno istraživanje o otvorenosti institucija Zapadnog Balkana pokazuje da ne postoji adekvatan nadzor nad tajnošću podataka u Srbiji, kao ni u komšijskim državama. Najveći broj dokumenata koji je označen kao tajan ipak je u našoj zemlji. U poslednjih nekoliko godina preko milion i 400 hiljada podataka su označeni kao tajni.

Ana Toškić Cvetinović rekla je u emisiji Novi dan da ne postoji nadzor nad sprovođenjem zakona, odnosno ne znamo razloge zbog kojih je nešto označeno tajnom i da li je adekvatno sproveden zakon.

Kako je ocenila, to za posledicu ima kontrolu pristupa informacijama građanima, onemogućavanje da se vidi kako rade organi vlasti s jedne strane, a sa druge, otvara se prostor za zloupotrebe, curnje podataka.

Kaže da nije nužna promena zakona već da se on sprovodi,

Kako je rekla, treba da se radi sa organima vlasti da razumeju koja je svha zakona, istakavši da informacije treba označiti tajnom samo kada su određeni interesi pretežniji od prava javnosti da zna.

Slavoljupka Pavlović rekla je da nema unapred odgovora koja se vrsta dokumenta može otnačiti kao tajna.

Tek kada nastaje informacija, procenjuje se da li treba da bude tajna, objasnila je ona, navodeći da to zahteva ozbiljnu proceduru.

Jedan od problema u praksi je, kako je istakla, da se ide linijom manjeg otpora, jer postoji strah organa pa oni unapred određene dokumente odrede kao tajne iako nema opravdanja.

To nije kršenje zakona ali ni u skladu suštinski.

„Ne mislim da je problem normativnog okvira i zakona, kod nas je problem primene zakona i suštinsko razumevanje šta štitimo i koje interese. Potrebno je naći razumnu meru da javnost ne bude uskraćena za ono što treba da zna“, kazala je ona.