Tatalović: U Beogradu postoji sukob struja unutar SNS-a, ali im je politika ista

Vesti 29. sep 202211:21 9 komentara

U gradskoj vlasti evidentno postoji sukob struja unutar Srpske napredne stranke, ocenio je u Novom danu TV N1 odbornik Demokratske stranke Filip Tatalović i dodao da iako gradonačelnik Aleksandar Štapić stalno kritikuje "prethodno rukovodstvo", on takođe sprovodi istu politiku SNS-a, a to je, kako je rekao, sve ruinirati kako bi se kasnije privatizovalo.

Predstavnici svih reprezentativnih sindikata i zaposleni iz svih gradskih preduzeća protestovali su juče ispred Skupštine Beograda kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke da se osnuju još dva nova preduzeća u glavnom gradu. Oni su zvižducima dočekali gradonačelnika Šapića.

POVEZANE VESTI:

Teško je ovde spolja videti šta se dešava, ocenio je za N1 odbornik demokrata Filip Tatalović i ocenio da u Beogradu „eveidentno postoji sukob u samom SNS-u“, gde je s jedne strane Šapić, a s druge strane ili bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić ili nekadašnji šef beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović.

Tatalović je ukazao i da je deo zahteva koji su juče izneli radnici na protestu ipak realan, i upitao je zašto se osniva novo preduzeće za naplatu karata u javnom prevozu kad je GSP taj posao obavljao više od jednog veka.

Na podsećanje da je Šapić objasnio da je razlog za to što linijski prevoz putnika u Beogradu obavljaju i privatni prevoznici, Tatalović se nadovezao podacima da se novac neravnomerno raspoređuje privatnicima i GSP-u, odnosno da su prema poslednjim javno dostupnim informacijama, privatnici dobijali više od polovine novca od naplaćenih karata, iako obavljaju prevoz na tek jednoj trećini linija.

„Jednog dana ćete reći – ovako više ne ide, hajde da privatizujemo GSP. to je celokupna politika SNS, to se dešava i sa EPS-om“, rekao je odbornik demokrata i dodao da se Šapić uklapa u taj koncept.

„Ne mislim da Šapić želi zlo Beograđanima, samo to tako neće moći politikom SNS-a ‘hajde sve da ruiniramo da bismo privatizovali’. Na kraju to dovodi do sloma sistema“, upozorio je Tatalović.

Ocenio je i da je nemoguće da će raskidanje ugovora o naplati karata u javnom prevozu, koji je na 13 godina potpisan sa kompanijom Kentkart, proći bez naplate penala.

„Stvarno bih bio iznenađen da imaju toliko nesposobne advokate da se nisu pokrili za takvu situaciju“, poručio je gost Novog dana i dodao je da je „najluđa stvar“ to što se u novoosnovana komunalna preduzeća unose stvari koje već postoje u drugim.

„To je kao babuška ruska. Povećavete broj zaposlenih i kapilarnih glasova“, upozorio je Tatalović.

Odbornik demokrata je istakao i da je nemoguće ući u trag svim parama koje se troše u budžeta, i da se iza cifara navedenih u rebalansu budžeta često krije mogućnost za korupciju.

Beograd nije potrošio čak dve trećine novca namenjene investicijama

Podsetio je i da je Grad Beograd nije potrošio čak osam milijardi dinara koje su u budžetu za ovu godinu bile namenjene kapitalnim investicijama, odnosno da dve trećine projekata nije realizovano, iako postoji novac opredeljen za te svrhe.

„Čuli smo fantastično objašenjenje gradonačelnika da je to zbog toga što su zbog rata u Ukrajini poskupele cene građevisnkih radova“, rekao je Tatalović i upitao kako je moguće da je građevinski materijal toliko poskupeo kad nas Ministarstvo finansija ubeđuje da je inflacija samo 10 odsto.

Tatalović je skeptičan da će gradska vlast, posle rebalansa, uspeti da za tri meseca realizuje projekte koje nije uradila za devet meseci.

Na pitanje da li će se možda u realizaciju tih projekata krenuti zbog eventualnih prevremenih izbora u Beogradu, Tatalović je rekao da je „DS sreman za izbore sutra“, ali da opozicija nije ta koja može da ih raspiše.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare