Tek počeo jun, a već brige oko grejanja: Drva i pelet skuplji, a tražnja raste

Vesti 06. jun 202219:30 > 19:4841 komentara

Iako je tek početak juna, a prethodna grejna sezone nedavno završena, cena ogrevnog drveta dostigla je 9.000 dinara za kubni metar. Prodavci kažu da postoji mogućnost da cene još narastu, dok su građani već sada u strahu da će zbog velike potražnje drveta, ali i enormnog rasta cena morati pre kupovine da svedu računicu hoće li imati dovoljno novca za neophodnu količinu.

I pored poskupljenja drva za ogrev za 30 odsto, trgovci ne pamte da je za istim ikada vladala veća tražnja, i to u ovo doba godine.

U maju prošle godine kubik hrastovine i bukovine prodavao se za 40-45 evra, u oktobru je poskupeo na 50-55 i u tom rasponu se držao donedavno kada je došlo novo poskupljenje. Sada je cena drva za ogrev u većim gradovima Srbije i 9.000 dinara za metar, a trgovci kažu da bi mogla da bude i veća.

A da drva nema na “lageru” najbolje ilustruje podatak da za članove Udruženja penzionera u Kraljevu, koji ih među prvima nabavljaju za narednu zimu, nedostaje da se nabavi još 2.500 kubika. I niko ne zna kada, koliko i po kojoj ceni će drva stići.

“Mi maksimalno dajemo pozajmice 60.000 dinara. Ali, drva su skuplja. Pokušaćemo da damo malo više. Sada trenutno nemamo nikakvu ponudu za drva. Penzionerima smo rekli da nema upisa. Drva ne nudi niko. Snalazite se sami kako znate”, kaže za N1 Ratomir Drobnjak, predsednik Udruženja penzionera u Kraljevu.

Razlog nezapamćenog interesovanja da se još u proleće obezbedi ogrev je strah od novog poskupljenja „koga će nesumnjivo biti do jeseni“, kao i od enegretske krize.

Osim onih koji se greju na drva, muke muče i građani koji za grejanje koriste pelet koji je drastično skuplji. Tako je za tonu običnog potrebno izdvojiti 35.000 dinara, dok je cena onog bez kore 45.000 dinara.

Zbog rasta cena zabrinuti su i oni koji su priključeni na centralno grejanje, pa su svesni da će u svim gradovima doći do poskupljenja grejanja.

Komentari

Vaš komentar