Tek se vratili u Skupštinu, a nove čarke u opoziciji, vera u „zajednički jezik“

Vesti 09. avg 202219:25 > 19:27 12 komentara

Tek što se vratila u Skupštinu, u opozicionim redovima nove čarke. Ako raspored sedenja u skupštinskoj sali može da bude razlog za svađu, pitali smo kakva je perspektiva opozcione saradnje u Skupštini i da li je realan jedinstven ili bar sinhronizovan nastup protiv vlasti ili će opozicione partije solirati.

U jednom danu, iz jedne od osam opozicionih poslaničkih grupa, stižu dve inicijative – najava Zakona o vraćanju oduzetih penzija i zahtev za smenu predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić.

„Jasno je da je regulatorno telo produžena ruka ove vlasti“, poručuje Tatjana Manojlović iz Demokratske stranke.

Još nije jasno ko će sve stati iza inicijative Demokratske stranke.

„Podržaće nas i poslanici ostalih opozicionih grupa. Sa nekima smo razgovarali i već su nas podržali“, kaže Manojlović.

N1: Ko Vas je podržao?

Manojlović: Nema potrebe da sada izlazimo dok nemamo kompletnu informaciju, kada je budemo imali, saznaćete.

N1: Hoćete li razgovarati sa svim opozicionim poslaničkim grupama o tome?

Manojlović: Hoćemo.

Dok demokrate tvrde da će kucati na sva opoziciona vrata i tražiti podršku zahtevu za smenu Olivere Zekić, jedna vrata su im sigurno otvorena.

„Borba za slobodne i nezavisne medije jeste nešto što Ne davimo Beograd podržava i naš Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo će podržati tu inicijativu i takve slične inicijative isto kao što očekuje da i druge opozicione grupe kojima je stalo do prava radnika, do života građana da podrže naš Anketni odbor za istraživanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće u rudniku ‘Soko’ 1. aprila“, kaže Robert Kozma iz Ne davimo Beograd.

Iako je do redovnog zasedanja više od mesec i po dana, opozicione inicijative već se gomilaju u skupštinskoj proceduri.

„Pokretanje inicijativa i Anketnih odbora jeste način pritiska u javnosti i na ovu vlast da popusti“, kaže Kozma.

Kakva je sudbina tih incijativa ako imate infalciju inicijativa, pitali smo Zorana Lutovca iz DS.

„Nije inflacija. Znači mi imamo inflaciju nerešenih problema, a ne inicijativa“, odgovara Lutovac.

Za pokušaj rešavanja nerešenih problema, ruku saradnje pruža i član poslaničke grupe Ujedinjeni.

„Mi smo otvoreni za saradnju sa svima sa svim opozicionim strankama po temama po kojima možemo da postignemo konsenzus. Tamo gde ne možemo da postignemo konsenzus, iznosićemo političke razlike na pristojan, normalan, civilizovan i kulturan način“, ističe Pavle Grbović iz Pokreta slobodih građana.

Da nije uvek bilo ni kulturno ni pristojno tvrde poslanici iz grupe „Ujedinjeni“. Zbog rasporeda sedenja, kažu, pale su neprimerene reči.

Marinika Tepić: „Desilo se i istina je“.

Miroslav Aleksić: „Nisam opsovao“.

„Stotine hiljada građana dolaze kući sa svojih poslova iznervirani, poslađali su se da šefom, sa kolegom, sa prijateljem. To je neka vrsta intimne patnje koju iznose u krugu prijatelja ili porodice. Mislim da i to što se dešava u Skupštini negde iza kulisa treba da ostane samo naša stvar, jer iznošenje svega toga u javnost je nepotrebno“, kaže Pavle Grbović.

Kada je već dospelo u javnost, javnost se pita kakva je sudbina opozicione saradnje u parlamentu.

„Verujem da ćemo imati ujedinjenu opoziciju oko makar onog nekog dela gde možemo svi da se ujedinimo, a to je ova priča o razotkrivanju afera ove vlasti, o borbi za slobodne medije, borbi za fer izborne uslove“, dodaje Grbović.

„Verujem da možemo da pronađemo zajednički jezik po ovakvim pitanjima, a da te male čarke stavimo po strani“, saglasan je Kozma.

Ako su male…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare