Predata tela Srba ubijenih u selu Banjska, ali bez izveštaja obdukcije

Vesti 30. sep 202314:44 > 15:17 34 komentara
TANJUG/ DOPISNIK KIM

Tela troje ubijenih Srba u incidentu u selu Banjska predata su danas u Sudskom institutu u Prištini. Kako je javio reporter N1, tela su predata bez nalaza obdukcije.

Preuzimanju tela su prisustvovali porodični advokati, kao i Kosovska policija.

Reporter N1 javio je da su tela odvezena ka mestu Rudare, u blizini Zvečana, gde će ih dočekati i preuzeti porodice.

Mediji javljaju i da će jedan od ubijenih Srba biti sahranjen u Vrnjačkoj banji, a dvojica u Leposaviću.

Spekulisalo se i da će tela biti poslata u Srbiju na drugu obdukciju, ali o tome nema više informacija.

Podsetimo, u nedelju, 24. septembra, u selu Banjska ubijen je kosovski policajac, posle čega je usledila akcija specijalnih jedinica Kosovske policije usmerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, poreklom sa severa Kosova.

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe odgovornost za dešavanja u selu Banjska, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

TANJUG/ DOPISNIK KIM
TANJUG/ DOPISNIK KIM
TANJUG/ DOPISNIK KIM

A ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je da će kosovski nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije „svih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista“ u Banjskoj.

Američki sekretar Entoni Blinken objavio je u petak na društvenoj mreži X da je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Razgovarao sam s predsednikom Vučićem o tome da se naglasi potreba za deeskalacijom tenzija sa Кosovom i pozovu na odgovornost oni koji su odgovorni za nedavne nasilne napade. Takođe je naglašena važnost potpune implementacije obaveza u okviru Dijaloga koji vodi EU“, napisao je Blinken.

POVEZANE VESTI