Vučićevo „uživanje“ od basnoslovnih 600 miliona evra Telekom nikad nije objasnio

Vesti 24. maj 202219:23 > 19:27 51 komentara

Posle izjave predsednika Aleksandra Vučića da će od avgusta uživati u prenosima engleske Premijer lige na mreži Telekoma, sagovornici N1 kažu da predsednik ne bi smeo da dozvoli sebi da favorizuje bilo koju kompaniju ili ponuđača na tržištu, u odnosu na konkurenciju. Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić navodi da predsednik na taj način krši Ustav, dok Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podseća da Telekom nikada nije objasnio zašto je prava za Premijer ligu platio basnoslovnih 600 miliona evra.

Korisnik kablovske televizije Aleksandar Vučić ne može u svom domu da gleda sve informativne programe u Srbiji i mora da se pouzda u ono što mu prenose njegove kolege, da bi imao punu sliku o tome šta se emituje na kanalima kojima nema pristup. Ipak, ovom gledaocu prioritet je, kako kaže, izbor sporta na televiziji i pored posla kojim se bavi.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: Ja ne mogu da vas gledam, nemoj da se ljutite. Imam samo Telekom.

Novinarka N1: Ma ne, niko se ne ljuti.

Vučić: Ja sam izabrao pravu mrežu da mogu da gledam… Sad ću od avgusta da uživam i da gledam i Premijer ligu.

Povezano:

A da bi korisnik Vučić mogao da uživa, kompanija čiji su vlasnici svi građani Srbije, Telekom, platila je čak 600 miliona evra prava prenosa Premijer lige, što je mnogostruko više nego što su za ista prava platili operatori u Nemačkoj ili Francuskoj. U isto vreme državna firma Telekom je podigla svoj ukupni dug na 1,4 milijarde evra i nastavlja da se zadužuje.

„Ova cena je toliko visoka da je u prvi mah stvorila sumnje da tu nije reč samo o plaćanju TV prenosa, jer je suma višestruko veća nego što bi realno trebalo da iznosi. I to je ono što je osnovni razlog zašto bi Telekom morao da pruži dodatna objašnjenja o ovom slučaju“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže za N1 da u predsednikovom reklamiranju Telekoma postoji i ozbiljan problem pravne prirode.

„U ustavnopravnom smislu, svakako da postoji problem. Naš Ustav sadrži odredbu po kojoj su svi oblici svojine izjednačeni. Bez obzira da li je neka firma ili neka stvar u privatnoj ili državnoj svojini, prema njima se zakonodavac mora odnositi jednako. To naročito znači da izvršni organi, među koje spada i Predsednik Republike, ne bi smeli da diskriminišu nekoga.  Naravno, to nije jedini put da predsednik olako shvata Ustav i krši ga svojim izjavama. Sa druge strane, u njegovu nadležnost uopšte ne spada da se bavi pitanjem firmi i njihovim odnosima“, ističe Rakić Vodinelić.

Junajted grupa, čiji je deo najveći konkurent Telekoma Srbija, operator SBB, više puta je javno upozoravala da se istupima predsednika Srbije koji otvoreno favorizuje Telekom i brani postupke njegovog rukovodstva, krši član 84. Ustava Srbije u kome se navodi da „svi imaju jednak pravni položaj na tržištu, te da u Zakonu o ulaganjima, koji je usvojen na predlog vlade čiji je predsednik bio upravo Alekdsandar Vučić – stoji da „ulagači koji su strana pravna lica u svemu imaju jednak položaj kao domaći ulagači“.

TV N1 posluje u okviru United Grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare