Telekom premeštaju u drugi deo izveštaja, jer tužilaštvo ne vodi istragu

Vesti 05. apr 202316:16 30 komentara
N1

Telekom Srbija ostaće deo izveštaja Evropskog parlamenta o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Raniji predlog bio je da se ovo državno preduzeće isključi iz amandmana koji se odnose na velike afere povezane sa organizovanim kriminalom i korupcijom, poput Krušika, Jovanjice i Savamale, a da se usvoje amandmani koji govore o uticaju Telekoma na medijsko tržište i kontrolu informacija. Prema informacijama Nova.rs, obrazloženje ovakve odluke je to što se u slučaju ovog državnog predzeća ne vode istražni ili sudski postupci, te tako se one ne "može izjednačavati sa velikim aferama".

Od kako je objavljeno da je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju, tražio da se Telekom Srbija ne bude pomenut u izveštaju o napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji, pojavile su se brojne informacije koje otrkivaju i ukazuju na spregu predstavnika Evropskog parlamenta i državne firme koja godinama pokušava, ne birajući sredstava, da preuzme primat u medijskoj sferi.

Očekivalo se da će lobiranje i saradnja rezultirati izuzimanjem Telekoma iz dokumenta o našoj zemlji, ali to ne žele da prihvate evroposlanici angažovani na izradi amandmana. Kao kompromisno rešenje navodi se predlog da Telekom bude izuzet iz dela dokumenta u kom se povezuje sa velikim aferama, ali da ostane u delu koji govori o medijima u Srbiji.

Pročitajte još:

“Kao razlog se navodi to što se o ovom slučaju ne vode nikakavi postupci, niti postoji istraga koja bi ukazivala na visoku kurupciju ili kriminal”, navodi izvor Nova.rs iz Evropskog parlamenta.

Dodaje da se većina predstavnika EP zalaže za to da Telekom Srbija bude deo izveštaja zbog ogromne koncentracije medijske moći koju zlupotrebljava vladajuća stranka u Srbiji.

Tepić: Dolovac i njeno tužilaštvo okreću glavu

Predlog da Telekom Srbija ne bude deo amandmana koji se odnose na visoku korupciju i kriminal, između ostalog, obrazložen je činjenicom da nadležno tužilaštvo nijednog trenutka nije smatralo da je neophodno ispitati navode o poslovanju ovog državnog preduzeća.

U autorskom tekstu objavljenom na portalu Nova.rs, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, opisala je Telekom kao “najsubverzivnija kompaniju za održavanje Vučića na vlasti”.

“EU je već najmanje dva puta opominjala Srbiju – ispitajte aferu Telekom. Međutim, Zagorkino tužilaštvo okreće glavu. Glavna tužiteljka Srbije ne pita generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića čak ni kako to da troši stotine miliona evra na televizije koje se pokazalo da se ne gledaju, pa tako i Arenu kojom bi da pobede u regionu, a koja nije skupila više od 1,5% gledanosti. To su samo neka od pitanja za Vladimira Lučića, koji je ojadio Srbiju više od Grčića. Zbog jednog se raspao EPS, zbog drugog Telekom”, naglasila je ona.

Tepić je naglasila da je godinama pozivala Tužilaštvo za organizovani kriminal da zakuca na vrata generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića i da ga, kako kaže, priupita kako je moguće da je i ova, jedna od dve najuspešnije državne kompanije, pojela sopstvenu vrednost, ušla u dubiozu, dok istovremeno baca abnormalnih 600 miliona evra državnih para za prava prenosa Premier lige i kupuje razne kablovske operatere višestruko preplaćujući njihovu tržišnu vrednost.

“Nije se čak ni Savet za borbu protiv korupcije udostojio da malverzacije u Telekomu ispita do kraja, iako im je to govoto u amanet ostavila njihova članica, istaknuta pravnica sa više od tri decenije sudijskog iskustva, gospođa Jelisaveta Vasilić. Ona je aferu Telekom prva i pokrenula i do poslednjih dana svog života juna 2021. uporno istrajavala da se ona ispita”, podsetila je Tepić.

Sa gospođom Vasilić su, kako je istakla Tepić, nestala i jedina prava pitanja i analiza o korupciji u Telekomu unutar nadležnosti sistema.

“Sigurna sam da bi ih ona i danas imala, kao na primer koliko je para državni Telekom platio za otvaranje predstavništva u Briselu, a gde je za direktora postavljen Damir Hrustanović, suprug ambasadorke Srbije u Briselu Ane Hrustanović. Ili koliko je para tako opredeljeno za lobiranje da se Telekom izbaci iz negativnog pominjanja u Bilčikovom budućem Izveštaju o Srbiji. Odnosno da se Telekom kao poslodavac medijske hobotnice za održavanje medijskog mraka „umije“, a nalogodavac zaštiti. Jasno je da kada se srpsko tužilaštvo i Evropska unija odvaže da raskrinkaju poslodavca, na red će doći i nalogodavac. Za postulate Evropske unije to je važno. Za Srbiju je suštinsko, koliko i ima li izlaza iz propagandnog i korupcijskog mraka u Srbiji”, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare