Tema otvaranja mosta na Ibru ponovo pokrenuta na Kosovu: Šta misle građani

Vesti 17. jun 202420:24 9 komentara

Godinu dana od odluke Skupštine opštine severna Mitrovica da se most na Ibru otvori za saobraćaj vozila, ova tema je ponovo pokrenuta na Kosovu. EU, koja posreduje u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kaže da bi se pitanje mosta na reci Ibar trebalo rešiti u okviru dijaloga u Briselu.

Restoran koji se nalazi na južnom prilazu glavnom mostu preko reke Ibar zove se Most, verovatno zbog toga što on simbolizuje podelu nekad jedinstvenog grada na većinski albanski deo na jugu i većinski srpski na severu.

Enver je odluku o otvaranju ovog restorana doneo u najtežim godinama, kada je most bio mesto ogromnih tenzija i etničkih sukoba.

Na početku su gosti restorana su mahom dolazili sa juga, a sada su njegovi gosti svi, bez razlike.

Enver je najavu otvaranja mosta dočekao sa optimizmom.

„Smatram da bi otvaranje mosta bilo u korist svih građana. Mi smo i u težim vemenima bili ovde, nastavićemo bilo kako. Ali ukoliko se otvori biće svakako pozitivno“, kaže vlasnik restorana Most Enver Tmava.

Pročitajte još

Iz najveće srpske partije na Kosovu Srpske liste je rečeno da je otvaranje mosta nepotrebno i da će samo izazvati nove tenzije i novu eskalaciju stanja.

I građani sa kojima smo razgovarali na severu smatraju da most ne bi trebalo da se otvori.

„Ja ne idem, meni ova relacija ovde, tamo mi… Ne plašim se, nego ne idem uopšte“.

„Ne bi trebalo da se otvori zbog drugih naroda, i nas sviju, ali vidite da ništa ne ide na našu ruku“.

„Ne znam da li bi bilo nekih problema, verovatno ne bi, to je više onako psihološki, kao neka brana između severa i juga“.

„Ja ga ne bih otvorio, da se ja pitam, ako je moje mišljenje važno, onda bi bar još neko vreme“, kažu građani.

Odbornici skupštine opštine severna Mitrovica su još prošle godine izglasali odluku za otvaranje mosta, međutim ta odluka nikada nije sprovedena.

„Funkcija mosta je da ujedini ljude, hajde, prošao je ovaj grad svašta, nije problem, most je beton, problem za mene kao građanina je jer je podela u glavama, kao opština, taj deo što je do nas, lopta je prebačena kod drugih institucija“, kaže odbornik SO Severna Mitrovica Skender Sadiku.

O otvaranju mosta za saobraćaj postoji i dogovor između Kosova u Srbije postignut u Briselu, ali se to u praksi nikada nije desilo.

Na najavu otvaranja mosta su reagovali iz Evropske unije, ali i KFOR, pozivajući sve strane da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost na terenu.

Za to vreme situaciju na mostu pored Kosovske policije nadgledaju i italijanski karabinjeri. Prolaznici prelaze mirno preko mosta, iz jednog u drugi deo grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare