Teolog: Patrijarh Porfirije je iznad podela u SPC, on je lider pomirenja

Vesti 19. feb 202119:02 > 19:12 1 komentar
N1

Novoizabrani patrijarh Porfirije je iznad struja u SPC, on je vladika dijaloga, verski lider pomirenja, njegova suština je da prevazilazi razmirice, kaže za N1 teolog Mladen Aleksić.

On smatra da je pitanje struja u SPC uvek aktuelno.

Povezane vesti:

„Sabor SPC čini oko 40 individua, svako je čovek i biće za sebe, sa svojim vrlinama i manama. Govorilo se o vladikama koji su za Vučića ili protiv njega. Ranije se govorilo o lobijima, bosanskom, crnogorskom, ali tu ne možemo govoriti o onima koji su opozicioni ili vladini, već treba govoriti koji program imaju. Porfirije je neko ko je iznad tih podela i neko ko ima dobre odnose sa „sukobljenim stranama“, rekao je Aleksić.

Kaže da su mediji stavili akcenat na to da li je izabrani partijarh po volji predsednika Vučića.

„Na Saboru se biraju tri imena i onda se pobednik izvlači iz Svetog jevanđela. Sveti duh bira novog poglavara. Naša crkva time izbegava bilo čiji uticaj sa strane“, objašnjava Aleksić i dodaje da je on lično očekivao da će glasanje biti brzo završeno i da ćemo patrijarha dobiti istog dana.

Kako navodi, nakon izbora, on je seo u svoj folksvagen, a ne u skupi audi.

Nada se da će prema Crnoj Gori i crnogorskoj crkvi patrijarh Porfirije nastaviti putem svojih prethodnika.

„Nadam se da će uspeti da prevaziđe sukobljene strane. On važi za neku vrstu medijatora. Možemo videti kako je to uspevao dok je bio mitropolit i jednom okruženju koje je bilo dosta nezgodno, ali je on uspevao da bude most“, kaže Aleksić.

Smatra da po pitanju statusa Kosova neće biti nikakvih novina.

„Slušao sam njegovu besedu kada je rekao da se moli za stradalnike sa Kosova. Crkva je nedvosmisleno rekla da je Kosovo sastavni deo Srbije i on to neće menjati“, kaže on i dodaje da će po pitanju problema i nesuglasica, kako unutar crkve, u regionu ili na globalnom nivou, novi patrijarh nastaviti svoj program.

„To je program pomirenja, dijaloga, ujedinjenja. Njemu je na prvom mestu dijalog sa drugim čovekom, gde ce on prihvatati tog drugog doveka, bez obzira na njegovu versku pripadnost“, kazao je.

Teolog Aleksić je komentarisao i buduće odnose sa Rimokatoličkom i ruskom crkvom.

„Očekujem bliži kontakt i odnose sa Rimokatoličkom crkvom, on je to već pokazao sa predstavnicima katoličke crkve u Hrvatskoj. A što je tiče posete pape Srbiji, verujem da će Portfirije videti koje je najbolje rešenje. Što se tiče Rusije, neki kažu da je on ruski čovek, ja smatram da Porfirije naginje na tu stranu, ali ne mislim da je proruski čovek, on naginje hrišćanskim vrednostima. Nastaviće sigurno da gaji dobre odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom“, kaže on.

Smatra da crkva neće menjati svoj stav po pitanjima abortusa, ispotolnog partnertstva i vanbračnih zajednica i dodaje da njemu seksualna orjentacija nije važna i da je imao dobre odnose sa premijerkom Brnabić.

Kada je reč o odnosu crkve sa narodom, Aleksić kaže da je Porfirije neko ko je ima sluha da čuje i mlađu generaciju i da će umeti da iskoristi sav potencijal.

„Mogu da posvedočim da je imao uvek razumevanja, ali razumevanja jednog ljudskog bića prema drugom. Studenti, recimo, su ga uvek poštovali. Mislim da su mu godine prednost, on ih ima 60. Smatram da su godine pred njim, imaće vremena da reši razna aktuelna pitanja i probleme. Gajim velike nada da će on uspeti da privuče narod u crkvu, ali za to mu treba vremena“, rekao je Aleksić i dodao da crkva među Srbima ima veliku ulogu, da je to jedinstvo neraskidivo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare