Tepić: Deset godina ne znamo šta Vučić pregovara, ta politika je doživela krah

Vesti 03. feb 202311:30 31 komentara
N1/arhiva

Iako je javna sednica Skupštine Srbije o tajnom "francusko-nemačkom papiru o KiM" bila povod za ovo zasedanje, mi ni reč iz tog dokumenta nismo videli, a verovati na reč Aleksandru Vučiću šta tamo piše bilo bi neozbiljno i zato smo od predsednika Narodne skupštine tražili da odmah uputi zahtev međunarodnim činiocima da ovaj dokument učine javnim i dostupnim građanima Srbije, rekla je potpredsednica SSP i šefica Poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić.

Ona je, gostujući na TV Nova S, istakla da je politika Aleksandra Vučiča da sam o svemu odlučuje doživela krah.

Pročitajte još

„Sada je došla na naplatu desetogodišnja antizapadna propaganda režima i oslanjanje na ekstremne desničare, od kojih bi danas da se ogradi s jedne strane, a gušenje demokratske opozicije i državnih institucija s druge, kao i odbijanje da se Srbija usaglasi sa spojnom politikom EU, da bi danas Vučić bio suočen sa realnošću i da sa tim Zapadom treba rešavati problem našeg KiM“, istakla je ona, prenosi SSp u saopštenju.

Tepić je podvukla da mi deset godina ne znamo šta Aleksandar Vučić pregovara, jer je, kako kaže, sam sebi stalno davao ulogu glavnog i jedinog pregovarača, iako je to nadležnost Vlade Srbije.

„Zašto i sada kao predsednik države pregovara sa Kurtijem koji je premijer? Zašto to ne čini Ana Brnabić? Nemoguće da nema poverenja u nju. Mi nemamo čak ni pregovarački tim“, rekla je.

Dodala je da je KIM nadstranačka tema, tema budućnosti, ne prošlosti i da, kada govorimo o KiM, treba da mislimo o ljudima koji tamo žive i kojima neće biti bolje ako se u Skupštini Srbije narodni poslanici vređaju.

„Ljudi očekuju da u Skupštini čuju predloge kako će njima biti bolje. SSP sve vreme nudi konstruktivne predloge, koje smo i juče ponovili – da se formira mešovita komisija koju bi činili predstavnici SANU, SPC, Univerziteta, parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, koja bi sačinila jedinstvenu platformu za pregovore o KiM kao nadstranačkom i najavažnijem državnom pitanju“, ukazala je.

Tepić je naglasila da povlačenje iz dijaloga neće rešiti problem KiM jer, prema njenim rečima, dijalog, koliko god bio težak sa Aljbinom Kurtijem, je jedino rešenje, kao i uvođenje bar nekog od paketa sankcija Ruskoj Federaciji.

„Da smo se ranije uskladili sa spoljnom politikom EU, danas bi i naša pregovaračka pozicija bila jača. SSP mesecima upozorava na to da nam zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU preti opasnost od izolacije, sankcija, povlačenja investitora, vraćanja viza, blokade pristupanja Evropskoj uniji. Loše je što se neki tome podsmevaju ili govore da je to nemoguće, baš onako kako su mnogi govorili i devedesetih šta nam sve neko ne sme ili neće, pa je bilo i nismo se od tih pogrešnih odluka oporavili ni 30 godina kasnije“, smatra potpredsednica SSP.

Naglašava da je za njenu stranku KiM pitanje budućnosti, a ne samo gde je Srbija bila pre 10, 15 ili 25 godina, nego gde će Srbija biti za 10,15 ili 25 godina.

„I za ljude na KiM i širom Srbije zato je važno da se svaki dijalog nastavi i Srbija ne ostane izolovano ostrvo usred Evrope. Zato je neophodan nastavak dijaloga uz jasno postavljene dve crvene linije – nema priznanja nezavisnosti KiM i saglasnosti za članstvo u UN, uvođenje sankcija Rusiji i ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji, jer Srbija ima budućnost samo ako je ta budućnost evropska“, zaključila je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare