Tepić o saopštenju Kvinte: Preporuke ODIHR da se primene pre prolećnih izbora, ne za četiri godine

Vesti 01. mar 202418:23 20 komentara
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da su ambasade zemalja Kvinte od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić jasno tražile da se preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) usvoje pre predstojećih lokalnih izbora u Srbiji, koji bi trebalo da budu održani na proleće.

„Dakle ne za četiri godine, kako to Ana razume. I ne do ‘Ekspo 2027’, kako se zaneo najbolji student prava. Nego odmah“, napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks.

Ambasade Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) u Beogradu danas su u zajedničkom saopštenju pozdravile to što je predsednik Aleksandar Vučič prihvatio da Srbija sprovede preporuke ODIHR-a i poručile da očekuju da će Vlada Srbije tražiti pomoć te evropske organizacije da se obezbedi efikasna primena njenih preporuka pre predstojećih prolećnih izbora.

Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, objavila je u sredu Konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni.

U izveštaju je ocenjeno da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Američki Stejt department juče je pozvao Srbiju da „bez odlaganja“ primeni preporuke Kancelrije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njenom Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji i pozdravio izraženu spremnost Vlade Srbije da počne da radi sa OEBS-om na primeni preporuka ODIHR-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare