Tepić odgovorila Brnabić: „Iskopavanje litijuma se neće desiti“

Vesti 22. jun 202421:35 141 komentara
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić poručila je Ani Brnabić da se iskopavanje litijuma neće desiti, reagujući na njenu izjavu "da Nemačka ima ovaj litijum, kopali bi i oko Berlina".

„Gospođo Brnabić, iskopavanje litijuma neće se desiti! I nemojte lagati! Najveće nalazište litijuma u Evropi je u Nemačkoj. A tamo konstantno odlažu početak ekstrakcije i prerade. Čak ni nove fabrike litijuma u Nemačkoj neće koristiti nemački litijum, već iz kanadskih rudnika“, napisala je Tepić na društvenoj mreži X.

Podsetimo, Ana Brnabić je rekla da bi svi koji sumnjaju u posledice takvog projekta treba da znaju da Evropska unija (EU) ima najbolje standarde očuvanja životne sredine i vodili bi računa da se projekat, koji je ogromna prilika za Srbiju, sprovede u skladu sa najboljim evropskim i svetskim standardima.

Pročitajte još:

Na konstataciju da i Nemačka ima velike rezerve litijuma, pa ga ne kopa, Ana Brnabić je rekla da je potpuno ubeđena da bi i neke evropske zemlje, ako bi završile istraživanja i našle projekat koji je „makar sličan projektu u Srbiji“, kopale.

Ona je rekla da Nemačka nema najveće zalihe litijuma, da moguće da ima, ali da još vrše ispitivanja.

„Nemčka da ima nalazišta litijuma oko Berlina, kopali i oko Berlina“, smatra ona.

Ukoliko na pametan način iskoristimo ovo što imamo, imali bismo u narednih deset godina prosečnu platu iznad proseka EU, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare