Tepić pita Vučića o „nosaču kofera“ i ko laže – VBA ili on

Vesti 29. sep 202114:17 > 18:2662 komentara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da otvaraju više pitanja o odgovornosti VBA u prikrivanju kretanja i delovanja lica iz kriminalne sredine oko najviših državnih funkcionera, odgovornosti VBA u švercu oružja, odgovornosti u prikrivanju navodnog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandara Vučića, ali i zašto glavno lice - direktora VBA Đura Jovanića zovu "nosač kofera", dodajući da su o tome određene informacije dobili od profesionalaca VBA. Postavila je nekoliko pitanja Vučiću.

Tepićeva je, na konferenciji za novinare, pokazala fotografiju direktora VBA Đura Jovanića.

„Jovanić je svoj razvojni put i uspeh sticao paralelno sa usponom Vučića, bio mu je lični pratilac, zadužen za bezbednost od 2012, kada je Vučić postao ministar odbrane, (Jovanić) postao je nakon toga načelnik odeljenja za bezbednost u Ministarstvu odbrane (MO) i vidite da je dogurao da direktora VBA. Za to vreme je tri puta unapređen mimo propisa, nedavno je takođe mimo propisa i mimo svih uslova koji su predviđeni zakonom i internim aktima, dobio stan od gotovo 100kvm. Unapređen iako je padao na vrlo važnim ispitima. I zbog toga se postavlja ključno pitanje da li je svime ovim Đuro Jovanić nagrađen zato što je prikrivao lica iz kriminogene sredine oko predsednika Vučića, da li je nagrađen zbog toga što je zataškavao odgovornost VBA u aferi o navodnom prisluškivanju Vučića, da li je Đuro Jovanić napredovao zbog toga što je prikrivao šverc oružja, iako VBA ima prva uvek sve ove podatke i da li je nagrađen zato što je postao nosač kofera u svojim učestalim putovanjima po UAE“, upitala je Tepićeva.

N1

Ona je postavila nekoliko pitanja Vučiću, navodeći da je on, kao vrhovni komandant i predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost, dužan da da odgovore.

„Zašto Aleksandar Vučić ćuti o oružju iz ratnih rezervi koje je 2017. i 2018. skidano sa stokova vojske, čak i iz jedinica vojske, dok se istovremeno Vojska Srbije zaduživala, a da bi se to oružje prodavalo Arapima. Da li ga je Đuro Jovanić o tome obavestio i tom ilegalnom prometu sa niškog aerodroma, reč je o puškama M70, i da li su to Jovanić i Vučić zajedno prikrivali ili je to Jovanić radio sam, na svoju ruku. Zašto Aleksandar Vučić ćuti o tome da su ručne bombe M75 skidane sa stokova vojske i proglašavane za rashod, a onda umesto da se unište i delaborišu, samo su ih preprodavali u sanducima iz Bosne i to za šest puta skuplju cenu. Da li su Vučić i Jovanić zajedno to prikrivali, ili je to Jovanić radio na svoju ruku, dok je istovremeno svakodnevno slušao da se istraživački novinari, (uzbunjivač) Aleksandar Obradović, opozicija, kritička i stručna javnost optužuju da su oni ti koji upropašćavaju namensku industriju, da pokušavaju da naštete Srbiji, a ne oni koji su ovakve informacije znali, zataškavali i do dan danas o njima ćute. Da li je zbog svega ovoga Vučić izabrao Jovanića, kao čoveka od najvećeg poverenja – da nosi kofer prilikom njegovih učestalih poseta UAE. Profesionalci kažu da je kofer stvorio Jovanića, a na isti način i Beograd na vodi. Četvrto pitanje je zašto je Đuro Jovanić krio od Aleksandra Vučića da je Vučić „upao na mere“ zapravo legalnog prisluškivanja kriminalca Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, a onda Vučić lažno tvrdio da njega zapravo neko prisluškuje i da postoji neka zavera protiv njega. Naravno, optužbe usmerio na (ministra) Nebojšu Stefanovića i (nekadašnju državnu sekretarku) Dianu Hrkalović. A VBA je morala imati i imala je sve informacije o tome da se radi o legalnom prisluškivanju kriminogenih lica sa kojima je Vučić bio u komunikaciji, što smo mesecima tvrdili“, navela je Tepićeva.

Ona je rekla i  – „ili laže Vučić ili VBA i Jovanić“. „Ili je Jovanićev VBA prikrivao da se Vučić sastaje i komunicira sa licima iz kriminogene sredine ili je Aleksandar Vučić to sam prikrivao i pokušavao da zataška. I na kraju, dok je Aleksandar Obradović iz Krušika bio hapšen, maltretiran, dok je hajka vođena protiv njega u svim prorežimskim tabloidima, dok je čak Aleksandar Vučić vređao njegovu majku, optuživao za zloupotrebe i uništavanje namenske industrije, a onda sve učinio da tu temu zatrpa. Da li je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, koga smo nedavno videli rame uz rame Aleksandra Vučića na jednoj vežbi, tražio od Krušika 2017. i 2018. godine da mu daju tehnologiju za proizvodnju raketa, kako bi tu tehnologiju prodavao Hrvatima. U kakvoj je vezi isti pomoćnik ministra odbrane sa firmom Areks iz Slovenije, koja proizvodi poluatomatske pištolje i automatske puške po tehnologiji Zastava oružja, i odakle toj firmi tehnologija za kopiranje pištolja CZ 99 i automatske pušek M70. I poslednje pitanje, zbog čega novo strelište u kasarni Specijalnih brigada u Pančevu, koje je izgrađeno za 450.000 evra, nikada nije tehnički pripremljeno jer se zna da ne zadovoljava bezbednosne uslove, odnosno da meci rikošetiraju u porodične kuće ljudi. Da li se i ovo zataškava jer je strelište radila firma Morava In iz Kruševca, koja se direktno povezuje sa direktorom BIA – Bratislavom Gašićem. Odgovori na ova pitanja verujem da su vam jasni, ali su nužni da dođu iz usta i Aleksandra Vučića koji komentariše sve, pa čak i to ko šta tvituje, samo ne odgovara na ključna pitanja i afere koje je sam izmislio. Ovo je još jedan dokaz, da  je počev od svog ministrovanja u MO, da nije časio časa da i u tom resoru, odmah počne da pravi paralelnu strukturu sa sebi servilnim ljudima i nestručnim ljudima“, rekla je.

Tepićeva je navela da je od 2018. godine, od kada je Đuro Jovanić direkor VBA, više od 10 posto najboljih profesionalaca VBA napustilo službu, a da je dobar deo njih degradiran i dislociran, poslat u neke druge gradove, odnosno, kako kaže – sklonjen.

Ona je rekla da iznesene informacije nisu od juče i da su skupljane godinama i ističe da je za to vreme VBA zloupotrebljena.

Celu konferenciju pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar