Tepić: Pljačka godine – još 60 miliona evra ide u džep Igoru Žeželju, uz Telekom

Vesti 24. feb 202113:02 > 15:0089 komentara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je došla do "najnovije kombinacije SNS" koju, kako kaže, može nazvati “pljačkom godine” navodeći da je vlasniku Kurira Igoru Žeželju država dala sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra na osnovu novog ugovora. To je ukupno gotovo 100 miliona evra novca građana koji je dodeljen jednom privatniku, rekla je Tepićeva, podsećajući da je letos iznosila podatke o poslovima sa Žeželjem vrednim 38 miliona evra.

Rekla je da sada postoji ozbiljan rizik i potencijalna zloupotreba najosetljivijih podataka stotina hiljada građana u Srbiji.

„Sada su smislili da sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra novca svih građana Srbije daju u džep privatniku Igoru Žeželju i to kako drugačije nego u saradnji sa Telekomom i to kako drugačije nego nizašta“, kaže Tepićeva koja je pokazala papir.

Ovo je odluka o ugovoru koju je 11. februara potpisao ministar (finansija) Siniša Mali, tvrdi Marinika Tepić pokazujući dokument koji je na kraju konferencije ispred Ministarstva finansija podelila novinarima.

„Iz njega jasno vidite da je predmet ugovora „izrada implementacije i održavanje centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru“ odnosno plata. Osnovno pitanje koje se nameće je kome ovo treba. Zar mi nismo obračunavali plate pre Vučića, (direktora Telekoma Vladimira) Lučića i Žeželja“, rekla je.

U ugovoru, kako je pročitala, jasno piše da se dodeljuje „grupi ponuđača koju čine Telekom Srbija i Wireless media doo“. Navodi da ima još nekoliko podizvođača, za koje kaže da imaju minoran deo posla, a jedna od njih je ćerka-firma Telekoma – MTS sistemi Srbije, zatim Atos i Kaming kompjuter. Kaže da se sa firmom Atos susretala u ugovorima sa Asekom, navodeći da je „Atos njima bio vrlo čest partner“.

Tepićeva smatra da je novi posao „fantomski“ i da je nepotreban.

U ovo nevreme davati privatniku Igoru Žeželju dodatnih 60 miliona evra je skandal nad skandalima, dodala je.

Kaže da je pitanje ko zapravo njemu omogućava pristup osetljivim podacima građana Srbije, ali i da stekne toliki novac.

„On je imao, rekla bih, jednu firmicu sirotinjskog prometa, pre nego što je ušao u kombinacije sa Telekomom i sa Vučićem i Lučićem. A sada – gle čuda, u džep Igora Žeželja za dve godine ide sto miliona evra novca građana Srbije“, rekla je podsećajući da je u avgustu pokazivala još jedan ugovor…

„Kada je ništavim ugovorom, Telekom novac građana, 38 miliona evra, dodelio Žeželju… Da bi Igor Žeželj tim novcem napravio tabloid Kurir za održavanje rejtinga partije i bratije i blaćenje svih koji imaju drugačije mišljenje, kao i TV Kurir“, dodala je.

Upitala je „ko je zapravo gazda Igoru Žeželju“.

Podseća da je još u avgustu tražila smenu generalnog direktora Telekoma, Predraga Ćulibrka, do čega je i došlo, ali navodi da je i tada upozoravala da će dolaskom Vladimira Lučića na to mesto „tek početi pljačkanje i onog malog novca koji je ostao u Telekomu“. Uprava Telekoma s Lučićem, dovela je kompaniju u predstečajno stanje, tvrdi Tepić.

„Sada su zaseli na novac građana iz budžeta. Iza svih kombinacija, otvoreno vam tvrdim, stoje Vladimir Lučić i Vučić“, kaže Tepić.

„I za ove fantomske ugovore, ja sam sigurna da drži Vučić fantoma iz Savamale Sinišu Malog, na mestu ministra finansija – da bi potpisivao sve ove sumnjive, koruptivne ugovore“, zaključila je. Ona je pojasnila da je reč o javnoj nabavci.

Kaže i da je skandal dati vlasniku Kurira podatke građana iz javnog sektora – koji su naročito „pod pritiscima SNS da glasaju i skupljaju glasove“. “ A to nisu samo plate, tu je minuli rad – gde su radili, šta“, istakla je.

Celo obraćanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar