Tepić: Pravno nasilje Orlića, to sebi nije dozvoljavala čak ni Maja Gojković

Vesti 04. dec 202214:0170 komentara
marinika tepić
Izvor: N1

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sednicu, kako su naveli, kao i svaki put do sada, zakazao "od danas za sutra", iako je, navode, predlog budžeta bio u skupštinskoj proceduri više od dve nedelje. "Ovakvom zloupotrebom poslovničke procedure jasna je namera Orlića i režimske većine da na taj način onemogući opoziciju da i ona podnese svoje predloge zakona za dopunu dnevnog reda i govori još samo tri minuta više o svojim zakonima", kazala je šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić.

POVEZANE VESTI

„Danas je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić potvrdio da je Srbija u vanrednom stanju. Sazivanjem budžetske sednice u nedelju u 11.10 za ponedeljak u 11.10 sati. Orlić je sednicu opet, kao i svaki put do sada, zakazao od danas za sutra, iako je predlog budžeta bio u skupštinskoj proceduri više od dve nedelje, a ovakvo sazivanje u roku od 24 sata moguće je samo u vanrednim okolnostima i uslovima hitnosti koje se moraju obrazložiti, a nisu“, rekla je Tepić, a prenosi SSP.

Prema njenim rečima, takvom „zloupotrebom poslovničke procedure jasna je namera Orlića i režimske većine da na taj način onemogući opoziciju da i ona podnese svoje predloge zakona za dopunu dnevnog reda i govori još samo tri minuta više o svojim zakonima“.

„Tako je pored najvažnijeg zakona kakav jeste Zakon o budžetu za 2023. godinu, pridodao još 34 tačke dnevnog reda koje režimska većina želi, ali je zato opoziciji onemogućio da za ovu sednicu podnese dopune dnevnog reda sa svojim zakonima i dobije tri minuta više samo da obrazloži svoje zakone. Ovakvo pravno nasilje i zloupotreba procedura kojom Vladimir Orlić ukida poslanicima opozicije zakonodavne nadležnosti, skandal je kakav sebi nije dozvoljavala čak ni Maja Gojković dok je predsedavala Skupštinom“, ocenila je Tepić.

Ona podseća da je od konstituisanja Narodne skupštine 2. avgusta „svaku, ali baš svaku sednicu, Vladimir Orlić zakazivao po hitnom postupku u roku kraćem od 24 sata“. „Time je svaki put onemogućio opoziciju da obrazlaže svoje zakone za dopunu dnevnog reda i ni ta tri minuta po zakonu ne dozvoli da govorimo“, zaključila je Tepić.

Komentari

Vaš komentar