Tepić: Program o sprečavanju nasilja da odmah postane deo obrazovnog sistema

Vesti 20. jan 202113:51 > 15:20 komentara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je, povodom slučaja hapšenja vlasnika škole glume Miroslava Aleksića, da ono što se desilo, ne može da se ispravi, ali da "može da se učini mnogo da se to više nikome ne dogodi". "Tražim od države da momentalno počne da radi na tome da program o očuvanju reproduktivnog zdravlja i sprečavanju nasilja postane sastavni deo obrazovnog sistema već od sledeće školske godine. Jer, takvi programi postoje", naglasila je Tepić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je takav projekat postojao u Vojvodini tri godine, do 2016. godine, koji je, kaže, ukinut kada je SNS došla na vlast.

„Tragedija Milene Radulović i devojaka nad kojima je zgrožena javnost, ne može se izbrisati, ali njihova hrabrost mora da natera ovo društvo da sistemski i momentalno počne da se bavi sprečavanjem ovakvih tragedija i da više nijedna žena ni devojka ne doživi ništa slično. Osude Aleksića i podrška Mileni su poslednji momenat da država i društvo sistemski reaguju“, kazala je.

Povezane vesti

Naglašava da rešenje postoji.

„U praksi se pokazalo nekolilo godina kao pozitivno, podržano od javnosti, a ono podrazumeva da se programi prevencije zlostavljanja i očuvanja reproduktivnog zdravlja uvedu što pre u obrazovni sistem. To je jedino blagovremeno rešenje i način preveniranja, da se ovo naše društvo ne bi ponovo zgražavalo i zgražavalo nad ovim sudbinama“, izjavila je Tepić.

Ona je objasnila da je takav program postojao u Vojvodini.

„Tokom tri godine praktikovanja, zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju imalo je podršku roditelja, javnosti, nastavnog kadra i lekara koji su učestvovali u njegovom sačinjavanju. Cilj ovog projekta bio je da se na stručan a deci prihvatljiv način objasni šta je prijatno okruženje, šta je simpatija, kada simpatija prerasta u ljubav, a kada ljubav, lojalnost i odanost mogu da prerastu u nasilje i kako tome reći NE“, opisala je Tepić.

Prema njenim rečima, nije jasno zašto je SNS, kada je preuzela vlast 2016. godine u Vojvodini, ukinula taj program.

„I ne samo ukinula, već izbrisala sve tragove o njegovom postojanju, iako je ocenjan kao izuzetno kvalitetan, i podržan i od Ujedinjenih nacija“, dodala je.

Psihičko zdravlje, povezano sa reproduktivnim zdravljem jeste jedan od prioritetnih tema, i ako nekome ona nije bila, to mora postati, naglasila je potpredsednica SSP.

„Proći će korona, ovi problemi će ostatu, tražim od države i nadležnih da momentalno počnu da rade na tome da ovakav program o ne samo očuvanju reproduktivnog zdravlja, već i o sprečavanju nasilja postane sastavni deo obrazovnog sistema već od sledeće školske godine. Jer, takvi programi postoje“, kazala je.

Na kraju konferencije, Tepić je pozvala vlast da „osuđenog silovatelja Simu Spasića više ne promoviše kao viteza pravde“.

„Gispodo, nemojte barem po ovim pitanjima praviti razliku među ljudima, jer tragedija koju je doživela Milena Radulović, jednaka je tragediji koju je doživela supruga Sime Spasića“, zaključila je Tepić i pozvala i medije da profesionalno izveštavaju o ovim temama, kako žrtve ne bi doživljavale dodatnu viktimizaciju.