Tepić: Skandalozne izjave poslanika Bundestaga – nek kopa litijum u svojoj zemlji

Vesti 21. jun 202414:00 194 komentara
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je danas da su izjave izvestioca poslaničke grupe CDU u nemačkom Bundestagu Timlana Kubana o kopanju litijuma u Srbiji i EXPO 2027 skandalozne i da je jasno zbog čega je predsednik Srbije "gotovo sakrio od javnosti" njegovu posetu Beogradu.

„Poslaniku Kubanu preporučujemo da rudarenje litijuma prvo otpočne u svojoj državi, a onda ćemo se i mi ugledati na Nemačku ako se pokaže da nema nikakvih posledica po životnu sredinu. Takođe i da nas obavesti kada je Bundestag ukinuo transparentnost u trošenju javnog novca i javne nabavke makar i za sportsko-muzičke manifestacija kao što je Expo 2027, da bi se direktnom pogodbom dogovarale milijarde evra dominantno sa kineskim firmama?!“, upitala je Tepić u pisanoj izjavi.

Povezane vesti

Kako je Kuban rekao za Forbes, on razume zahteve da sve bude provereno u projektu iskopavanja litijuma ali da on smatra da je to „ogromna prilika za Srbiju da pošalje poruku ka Evropi“ da može da računa na nju i da Srbija „ne želi da izaziva probleme već da ih rešava“.

Takođe je izjavio, po pitanju sprovođenja EXPO 2027, da bi Nemačka volela da vidi ne samo kineske kompanije, već i evropske i firme iz Nemačke na tom ogromnom projektu.

Tepić je navela da to znači da će, ukoliko vlasti u Beogradu prihvati da kopa litijum za nemačke firme, biti oproštena i „izborna krađa i autokratija“.

„A ako još ubacite i nemačke kompanije u EXPO 2027, ne samo kineske, neće nam smetati ni korupcija za EXPO kroz suspenziju zakona o javnim nabavkama“, dodala je ona i ocenila da se radi o skandaloznim porukama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare