Tepić: SSP će formirati Alimentacioni fond posle promene vlasti

Vesti 01. jun 202113:44 > 14:5966 komentara
marinika tepić
Izvor: N1 (arhiva)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić najavila je da će ta stranka, po promeni vlasti, formirati Alimentacioni fond koji bi trebalo da pomogne deci i samohranim roditeljima, u slučajevima kada nesavesni roditelj i posle odluke suda ne isplaćuje alimentaciju.

Tepić je na konferenciji za novinare rekla da se radi o državnom fondu, koji bi se finansirao iz budžeta Srbije, uz napomenu da i sada postoji novac za to namenu.

„Kada se saberu svi oni milioni evra koji su otišli u džepove ‘bratije Brnabić, Vučić, Mali, Kisić’, bilo bi dovoljno novca za taj fond“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Tepić je ukazala da u Srbiji nema zvaničnog podatka koliko ima samohranih roditelja, ali ukrštanjem različitih podataka dođe se do cifre od skoro 300.000 samohranih roditelja i najmanje toliko dece.

„Ne radi se samo o samohranim majkama, ima i samohranih očeva, koji su u problemu kada nesavesni drugi roditelj, posle odluke suda, ne izmiruje svoje obaveze“, rekla je Tepić i istakla da bi se novac iz Alimentacionog fonda isplaćivao od momenta podnošenja brakorazvodne parnice.

U slučaju vanbračnih zajednica, navela je ona, novac bi se isplaćivao od trentutka podnošenja zahteva za izdržavanje deteta, a suma o kojoj bi bilo reči je oko 12.000 dinara.

Tepić je rekla da bi se novac isplaćivao do odluke suda, odnosno i posle ukoliko nesavesni roditelj ne poštuje sudsku odluku, dok bi Alimentacioni fond u tom slučaju protiv takvog roditelja pokretao postupak.

„Ovakva rešenja postoje u većini država Evropske unije“, rekla je Tepić.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal da se uključi u slučaj Palma“

Potpredsednica SSP ponovila je da smatra da bi Tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo da se uključi u slučaj predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, odnosno navoda da je umešan u slučajeve podvođenja maloletnica u Jagodini.

Tepić je, na konferenciji za novinare, rekla da je pre dve nedelje dala izjavu u tužilaštvu u Kraljevu i da sve pohvale ima za tužiteljku Majdu Rakić, dok u jagodinsku policiju nema poverenja.

„Duboko verujem da Tužilaštvo za organizovani kriminal treba da preuzme slučaj, jer su ispunjeni uslovi, pošto je u organizovanje podvođenja i pedofilije uključeno više od tri lica, a jedan od njih je Marković, koji je službeno lice. Lopta je u rukama tužilaštva, mislim da oni treba da izađu sa nekim epilogom, da kažu nema osnova za pokretanje istražnog postupka, jer su ovo sve bile predistražne radnje ili da kažu ima i pokrenu postupak“, rekla je Tepić.

Upitana da li ima informacija da li su policija ili tužilaštvo kontaktirali svedoke koji su tražili zaštitu, Tepić je rekla da ima, ali da ne može o tome da govori.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar