Tešić nesmetano izvozi oružje, novinar BIRN kaže: Zarađuju i neki iz vrha vlasti

Vesti 09. avg 202219:19 > 19:3631 komentara

Trgovac oružjem Slobodan Tešić uspeo je da, uprkos činjenici da su on i njegovi saradnici pod američkim sankcijama, izveze u Sjedinjene Države, više od 900 tona oružja za poslednje dve i po godine, otkriva istraživanje BIRN-a. Dok država tvrdi da oružje izvozi isključivo u skladu sa međunarodnim dozvolama, novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević kaže za N1 da je očigledno da od Tešićevog poslovanja novčanu korist imaju i pojedinci iz vrha vlasti.

Oružje koje ubija sankcije – ime na američkoj crnoj listi, a dve beogradske firme povezane s tim imenom ipak nesmetano prodaju oružje u SAD. Istraživači BIRN-a kažu da podaci iz APR-a i državnog katastra jasno pokazuju da se Slobodan Tešić nije čak ni, vojnim rečnikom rečeno, maskirao kako treba.

Povezane vesti

„Firme Valir i Zenitprom, koje su izvezle preko hiljadu tona municije za Ameriku, u stvari su više nego čvrsto povezane sa Tešićem i moglo bi se reći da se on nije previše ni trudio da sakrije svoje prisustvo iza ovih firmi“, kaže novinar BIRN Aleksandar Đorđević.

Osnovane odmah pošto su Tešiću i saradnicima sankcije pooštrene, firme Zenitprom i Valir poslednih godina ubrzano gomilaju desetine miliona evra u poslovima sa američkim kompanijama. BIRN piše da je jedna pošiljka ovog aprila otišla u ruke firmi koja snabdeva oružjem i municijom američko Ministarstvo odbrane i njegove saveznike, posebno u Ukrajini i Siriji. Vlasnik te američke kompanije negira da je ikada sreo Tešića i da sa njim posluje, Pentagon nije odgovorio na pitanja BIRN-a, ćute i Tešić i njegovi saradnici, a ambasada SAD u Beogradu kratko saopštava:

„Iako ne možemo javno da komentarišemo konkretne slučajeve, američka vlada ozbiljno shvata sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim subjektima“.

Kada se ovog jula u Grčkoj srušio ukrajinski teretni avion koji je oružje firme Valir prevozio za Bangladeš, ministar odbrane Nebojša Stefanović ponovio je nekoliko puta da je u vezi sa izvozom oružja iz Srbije sve čisto.

„Što se tiče Srbije mi izvozimo oružje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim end juzerima i mislimo da je to značajna podrška našem BDP, odnosno značajna podrška ekonomiji Srbije“, rekao je tada ministar odbrane Nebojša Stefanović.

To je licemerna poruka ministra, kaže novinar Aleksandar Đorđević. Praktično sve što su Zenitprom i Valir prodali Amerikancima proizvela je državna fabrika Prvi Partizan iz Užica, a matrica po kojoj radi Tešić u stvari pravi štetu državi, zaključuje on.

„Kupuje državno oružje iz državnih fabrika po jako povoljnim cenama koje idu na štetu tih fabrika, a s druge strane to oružje prodaje po višestruko višim cenama, a tu razliku on ne pribavlja samo za sebe, već je očigledno da pribavlja i za pojedince iz vrha vlasti koji mu dozvoljavaju takvo poslovanje“, navodi Đorđević.

O umešanosti Tešića u ovaj izvoz oružja u SAD pisao je i međunarodni portal Arms Watch, koji tvrdi da je on uprkos sankcijama uspeo čak i da registruje firmu na Floridi 2019. Prema njihovim saznanjima, nema podataka o tome kojom delatnošću se bavila, a neaktivna je postala 31. marta ove godine.

Komentari

Vaš komentar