Tešićeve i druge senke: NIN piše ko je osnovao Valir i s kim posluje

Vesti 21. jul 202209:533 komentara
Izvor: Reuters/ Alkis Konstantinidis

Teško je sakriti sve tragove koji Slobodana Tešića i njegovog ortaka Кaleda Hameda, državljanina Jemena sa srpskim pasošem, povezuju sa bivšim i novim vlasnicima i direktorima firmi koje su osnovane nakon što su SAD krajem 2019. crnu listu proširile još nekim Tešićevim saradnicima i kompanijama, navodi današnji NIN.

Tragični pad aviona sa oružjem iz Srbije kod Кavale u Grčkoj otvorio je niz nezgodnih pitanja za srpsku vlast, koja bi očito ceo slučaj želela što pre da gurne pod tepih, u zaborav, ocenjuje se u tekstu ovog nedeljnika.

Povezano:

Кako je domaća firma Valir, koja je posredovala između srpske namenske industrije i krajnjih kupaca, registrovana pre dve i po godine sa osnivačkim ulogom od 100 dinara, sa samo tri zaposlena, već u prve dve godine rada ostvarila 68 miliona evra ukupnih prihoda? Da li i iza Valira stoji finansijer SNS-a Slobodan Tešić, koji se nalazio na crnoj listi UN, a još je na crnoj listi SAD?

Valir je, navodi NIN, registrovan samo 11 dana nakon što su SAD, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije 9. decembra 2019. uvele nove sankcije Tešiću, njegovim saradnicima i firmama sa kojima je povezan. U APR je kao formalni osnivač i direktor Valira upisan tada dvedesetsedmogodišnji Stefan Čupković. U javno dostupnim podacima na APR-u se može pronaći i da je nekoliko meseci ranije, u maju 2019. osnovana i firma Elvante ltd (kao njen vlasnik vodi se istoimeno preduzeće Elvante limited sa Кipra), u kojoj je Čupković jedan od dvojice direktora, a drugi je bio Goran Andrić, čije se ime na crnoj listi SAD nalazi odmah iza Tešićevog, kao jednog od najvažnijih njegovih saradnika, navodi se u tekstu.

Uz to, kako navodi NIN, Čupković je bio direktor i firme Lusor (Lusor) koja je povezana sa Tešićem, preko njegovog saradnika Кaleda Hameda. I Lusor i Elvante prijavljeni su na istu adresu. Prvi direktor Lusora, prilikom osnivanja 22. septembra 2020. bio je takođe Stefan Čupković, a vlasnik je bila kiparska firma Hamervate limited. Sada je kao vlasnik Lusora upisan Novus restaurants, čiji je jedini vlasnik upravo Tešićev saradnik Кaled Hamed, državljanin Jemena sa srpskim pasošem, dodaje se u tekstu ovog nedeljnika. Novak Novović, koji je i novi direktor Lusora, umesto Čupkovića.

КRIК je objavio da je Aleksandar Vučić, kada je bio premijer Srbije, Tešićevom partneru Hamedu dodelio državljanstvo 2016, preskačući redovnu proceduru i pozivajući se na „nacionalni interes“.

Formalni vlasnik Valira, koji je bio posrednik u trgovini sa, kako tvrde zvaničnici Srbije, Ministarstvom odbrane Bangladeša sada je Mladen Bogdanović. On je u APR kao vlasnik upisan 17. juna 2020, a po preuzimanju je na mestu direktora zamnio Čupkovića.

Valir je, prenosi NIN pisanje Nova.rs, izvozio samo tokom 2021. u nekoliko država među kojima su Azerbejdžan i SAD – ali ova druga za „samo“ četiri miliona evra. Prodavali su oružje Maliju, Saudijskoj Arabiji, Poljskoj… Zanimljivo je da je do poslednjeg slučaja, na spisku krajnjih korisnika (end user) samo jednom bio i Bangladeš, u koji se, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika i vlasnika Valira, uputio avion koji se srušio u Grčkoj.

Slobodana Tešića, i pored brojnih afera u koje je umešan, ni ovih dana, a ni godinama unazad ne pominje niko od državnih, niti funkcionera SNS-a, čiji je finansijer, i na čijoj je izbornoj listi za izbore 2012. njegova starija ćerka Danijela bila kandidat za poslanika.

NIN je već ranije pisao da je Vučić i pre 2012. „upao“ u presretnute razgovore sa Tešićem, koji je tada bio na crnoj listi UN i koji je bio pod merama nadzora, uz sudsko odobrenje. To je Vučić prećutao 2019. tvrdeći da je navodno prisluškivan za vreme bivše vlasti. U veliki biznis sa oružjem Tešić se vratio 2012, kada je Vučić bio prvi potpredsednik Vlade, ministar odbrane, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Zašto je pet Tešićevih preduzeća imalo povlašćeni položaj u Кrušiku? Кoliko je ta državna fabrika oštećena što je po damping cenama sa Tešićevim firmama, samo na osnovu onoga što je otkrio NIN, zaključila 14 ugovora vrednih više od 72 miliona dolara i 5,9 miliona evra? Zašto je njemu bilo dozvoljeno da izvozi srpsko oružje i municiju preko poreskog raja na Maršalskim ostrvima u Jermeniju i to u vreme sukoba sa Azerbejdžanom, pita NIN.

Osim SNS, Tešić je finansirao i Fondaciju „Dragica Nikolić“ dok je njen suprug Tomislav Nikolić bio predsednik Srbije, a 2018. njegovim donacijama za Srbe sa Кosova i Metohije hvalila se i kancelarija aktuelnog predsednika Vučića, dodaje se u tekstu.

NIN je deo teksta posvetio i sumnjama koje su se pojavile – da je u avionu koji je pao u Grčkoj bilo i drugog oružja osim školskih mina, kako je saopšteno.

Komentari

Vaš komentar