Teško prihvatljiv za vlast i opoziciju – predlog evroparlamentaraca „podbacio“

Vesti 09. sep 202119:20 > 19:23 24 komentara

Dokument o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, koji je političkim partijama prosledio Evropski parlament, teško je prihvatljiv i za vlast i za opoziciju. Pojedini predstavnici političkih partija, iako se načelno slažu sa napisanim, smatraju da je malo vremena da dokument postane finalan, kako bi ga na kraju i potpisali.

Neki kažu da od dokumenta nisu ni imali velika očekivanja.

„Moram priznati da je ovo dosta ispod mojih niskih i malih očekivanja“, izjavio je Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli.

POVEZANE VESTI

Neka su mišljenja da dokument samo opisuje stanje, ali ne nudi konkretna rešenja.

„Taj papir je na neki način dijagnoza stanja a fali nam terapija. Dakle nema nikakve razrade, nema nikakvih konkretnih stvari, implementacije, nema rokova, nema kontrole kako će to biti sprovedeno“, smatra Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde.

„Praktično tu se jedva dve, tri i to vrlo blede i vrlo hipotetičke stvari pominju. Dakle, to je mogao da bude uvodni dokument, nikako nešto što je predzadnja, pretposlednja ruka. A ovo, kažem, više liči na prvu ruku i prvu verziju“, ocenjuje Vukadinović.

Obilje opštih mesta i ovakav je neupotrebljiv, poručuju iz Pokreta slobodnih građana.

„Vi ne možete da se ne složite sa tim, pogotovo kada dolazite iz redova opozicije i to je ono što nas stavlja u pat poziciju, ali sa druge strane, ne možemo da stavimo potpis na dokument koji ne nudi gotovo pa ni jedno rešenje“, tvrdi Pavle Grbović.

Vlast je priznala da problemi postoje, kažu u Novoj stranci i objašnjavaju da dokument može biti dobra osnova za opoziciju.

„Hajde da sednemo svi zajedno, pred nama je istorijska odgovornost u krajnjoj liniji, i da pokušamo, sada kada imamo jedna papir, slagali se oko svega ili ne – da sednemo i da imamo jedinstven stav“, poručuje Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Iz Kancelarije za lokalne i inovativne politike poručuju da je dokument evroparlamentaraca običan zapisnik sa prethodno održanih sastanaka. U saopštenju navode da su očekivanja od naredne faze pregovora bila veća od deklarativne posvećenosti promenama koje su neophodne da bi građani zaista na biralištima imali – izbor.

Ni u Srpskoj naprednoj stranci dokumentom Evropskog parlamenta nisu oduševljeni, bar prema rečima predsednika te stranke. Još oštrija ocena je stigla od člana predsedništva SNS-a koji je poručio da „ovakav papir ne dolazi u obzir“.