Teško ranjeni dečak iz „Ribnikara“ lečenje nastavlja u Čikagu

Vesti 25. maj 202309:07 39 komentara
Pucnjava Vračar, škola Vladislav Ribnikar
N1

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će dečak koji je teško ranjen u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" a nalazi se na Institutu za majku i dete sa ozbiljnim povredama vrata i kičme, lečenje najverovatnije nastaviti u Čikagu.

Đerlek je na RTS-u rekao da se sada sprema potrebna dokumentacija na nastavak lečenja kao i da će država snositi sve troškove.

Kako je dodao, u KBC Zemun je smešten pacijent sa ortopedskim problemima, a još devet ranjenih u školi „Ribnikar“ i u okolini Mladenovca leče se u Urgentnom centru.

„U urgentnom se leči šestoro muških i tri ženska pacijenta i svi su stabilni. Najozbiljnije povrede ima pacijent koji je 1997. godište kojem je odstranjen bubreg, jedan 1972. godište sa povredama grudnog koša i devojčica 2005. godište sa dve prostrelne rane i povredama bubrega i jetre“, rekao je Đerlek.

On je naveo da je ministarstvo odmah nakon dve masovna ubistva oformilo timove za psiholšku podršku, otvorilo telefonske linije, štampalo flajere sa savetima kako se ophoditi i kako prići deci.

Najavio je projekat o načinima rešavanja krize i smanjenju posledica, ukazao je da će se angažovati više stručnjaka koji će razgovarati sa decom, roditeljima i nastavnicima, a na kraju će se raditi i test o posledicama traume.

Gde će deca iz „Ribnikara“ nastaviti školovanje je, kako je rekao Đerlek, „osetljiva tema“ o kojoj će se razgovarati sa roditeljima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare